Без рубрики

У скільки обійдеться Великдень і що не можна класти у великодній кошик

Священики радять обмежитися паскою, м’ясом, яйцями і молокопродуктами, все інше, в тому числі кагор, не святиться

До Великодня залишається менше місяця, і українці вже готуються збирати святкову кошик, яку понесуть святити в ніч на 1 травня. “Сегодня” дізналася, у скільки в цьому році обійдеться стандартний великодній набір (докладніше див. інфографіку), чим відрізняється склад кошика в різних регіонах країни, що незвичайного примудряються покласти туди підприємливі люди і як ставляться до цього священики.

ТІЛЬКИ ЧОТИРИ. В корзинку бажано покласти чотири основні компоненти – паску, яйця, м’ясо, молоко.

“Паска – це символ воскресіння і небесного царства, яйце – символ нового життя, молоко – символізує любов Бога до людей, м’ясне – жертовне ягня, символ душевної радості. Кошик також прикрашають гілочками верби, освяченої у Вербну неділю (за тиждень до Великодня), квітами, стрічками. Обов’язкова свічка – символ Ісуса Христа”, – пояснив нам релігієзнавець Андрій Ивашенко.

За його словами, це стандартний набір на Великдень. Підтверджують це і в Українській православній церкві.

“Обов’язково з’являться до освячення чотири продукти: паску, м’ясо (будь-які м’ясні продукти), молочне (сир, сир, масло, сметана тощо) І курячі яйця, – роз’яснив нам охоронець дальніх печер Києво-Печерської Лаври отець Даміан.

– Над ними читається молитва, роздільна куштувати скромну їжу після семи седмиці (тижнів) Великого посту”.

БИЧКИ І КІТ. Але українці в різних частинах країни вносять в стандартний набір свої корективи. При цьому в різних регіонах свої традиції! У Західній Україні в кошик кладуть ще печеного півня (він сповістив про воскресіння Христа), корінь хрону (зв’язок з батьківщиною) і сіль (достаток). У центральних і північних областях прийнято святити сало і пироги з капустою і лівером, в південних приморських – в кошиках часто трапляється риба, аж до смажених бичків. На Сході – фрукти і свіжі овочі, пряники, торти, а в Києві через тотальну зайнятість городян замість кошиків можна переглянути список пакунків з супермаркету або сирі яйця в лотках.

“Трапляються і зовсім незвичайні предмети в кошиках. Багато людей кладуть у великодній кошик хрестики, іконки, документи, наприклад, студенти – заліковки, водії – права і техпаспорт. А також ножі, мовляв, треба освячене різати освяченим ножем. Все це забобони і помилки, властиві невоцерковленим людям, і служителі церкви, побачивши такі предмети, повинні підказати прихожанину, що їх треба відкласти в сторону. Але в міських храмах при великому скупченні народу на Великдень встежити за всіма, на жаль, неможливо”, – розповідає отець Даміан.

За словами священиків, бували випадки, що до церкви приводили навіть… кота: мовляв, хворіє тварина, авось свята вода йому допоможе.

“Над рештою продуктами або предметами, крім обов’язкових, молитви не читаються, тому класти їх у кошик безглуздо, вони не освятяться. Але і страшного нічого в цьому немає. Зазвичай так роблять далекі від церкви люди, які приходять раз на рік освятити “паску і ковбаску”, – пояснив нам отець Даміан.

ПОМИЛКИ. За словами священиків, найпоширеніша помилка – нести на освячення спиртне, в тому числі і церковне вино – кагор. Кагор застосовується, наприклад, в причасті, і ніякого відношення до Великодня не має. Пити спиртне на Великдень можна, але нести його в храм не варто. Крім того, за повір’ям, освячені на Великдень продукти не можна викидати на сміття. В церкви радять поділитися надлишками з родичами, поки вони не зіпсувалися, роздати бідним. А крихти від освяченого паски краще зібрати і кинути птахам. Ніж класти в кошик теж не рекомендується.

ДО 1 ТРАВНЯ ЦІНИ ПІДРОСТУТЬ

За рік великодній набір подорожчав на чверть, але менше, ніж в середньому виросли ціни (в 2015-му – на 43%).

Експерти продринку пророкують, що станом на 1 травня три з чотирьох основних компонентів кошика подорожчають ще на 20-30%, а паски – на 25% (до 150 грн/кг). Яйця можуть подорожчати вдвічі (до 23-25 грн за десяток), а м’ясо – на третину, вважає президент Украналітцентра Олександр Охріменко: “Зараз піст, попит невеликий, але і привіз м’яса теж впритул, тому продавці тримають ціну від 65 до 80 грн за кіло. Але до Великодня можна очікувати зростання до 100 грн/кг за шашликова м’ясо – ошийок, антрекот або биток, який йде на буженину. Після Великодня ціни впадуть в середньому до 85 грн”.

А ось ціни на сир рости не повинні, він і так вже продається вдвічі дорожче свіжого м’яса. Овочі, навпаки, подешевшають: огірки – до 25 грн/кг, помідори – до 50 грн/кг. Зате буде в достатку свіжої редиски і цибулі – по 8-10 грн за кіло.

Інфографіка

Джерело.

Загрузка...

Related Post