Нове національне свято планують відзначати у найурожайніший час року – другу суботу вересня.
Ініціаторами ідеї Дня борщу на офіційному рівні стали українські ресторатори на чолі з шеф-кухарем Євгеном Клопотенком. У Верховній Раді уже зареєстрували проект постанови щодо запровадження такого національного свята.
“Борщ – культова українська страва; це точка диференціації України від своїх сусідів… На міжнародній арені він має потенціал м’якої сили України, а також поліпшення впізнаваності та репутації країни”, – йдеться у пояснювальній записці до проекту постанови на сайті Верховної Ради.
Ініціатори ідеї впевнені, що український борщ – це маркер національної ідентичності і цей день притягуватиме більше туристів до України.
У День борщу будуть проводити майстер-класи, змагання, фестивалі. Цей день стане нагодою почути лекції та дискусії про феномен українського борщу. Його обговорюватимуть у школах та закладах культури.
Міністерство культури та інформаційної політики України хоче отримати статус нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО для нашої національної страви. А шеф-кухар Євген Клопотенко на своїй сторінці у Facebook написав, що всі українці різні, але їх об’єднує любов до борщу. Тепер нехай увесь світ дізнається, чий насправді борщ.