fbpx

Перший у Європі та найбільший у світі підводний ресторан, що занурюється на глибину п’ять метрів

“Ресторан “Under” розташувався у найпівденнішій точці норвезького узбережжя неподалік міста Ліндеснес.

Перебуваючи в ресторані, ви можете опинитися і під водою, і над її поверхнею. Подібна архітектура дарує можливість подивитися на наш світ з різних точок зору.

Перший у Європі та найбільший у світі підводний ресторан відкрив свої двері для відвідувачів у березні 2019 року. Суворий місцевий клімат та часті шторми не тільки не злякали архітекторів, але й навпаки надихнуло їх створити незвичну будівлю. В норвезькій мові слово “under” перекладається не тільки як прийменник “під”, але і є частиною слова “underverk” – “чудеса”.

Ресторан представляє собою монолітну конструкцію довжиною 34 метри наполовину затоплену в морі – її нижня частина закріплена на дні на глибині 5 метрів. Форма будівлі повністю інтегрується в морське середовище, оскільки шорсткість бетонної оболонки функціонує як штучний риф, що поступово обростає водоростями, і залучатиме спільноти молюсків.

Бетонні стіни метрової товщини дозволяють витримувати тиск і удари хвиль навіть у найсильніший шторм. А завдяки великому панорамному вікну шириною 11 м, з масивним акриловим склом,будівля нагадує затонулий перископ, за допомогою якого можна спостерігати підводний світ у різні пори року і за різних погодних умов.

Спочатку вся конструкція була побудована на баржі біля узбережжя, а потім буксирувалася на місце за допомогою важкого судна. Щоб опустити будівлю на дно та прикріпити споруду до кількох масивних болтів, врізаних у скелю, ресторан довелося повністю заповнити водою. Після завершення монтажних робіт воду відкачали і почалося оформлення інтер’єру.

При оформленні зони бару використовувалися приглушені тони, що нагадують каміння та пісок. В інтер’єрі основної частини ресторану переважають темно-сині та зелені кольори, що асоціюються з морем, а теплий дуб контрастує із грубою бетонною оболонкою та створює затишну атмосферу.

Кулінарний напрямок ресторану – вишукана кухня з високоякісних продуктів місцевого виробництва.

Незважаючи на карантинні обмеження, забронювати столик у ресторані не так легко. Це потрібно робити заздалегідь, не дивлячись на те, що рахунок за відпочинок може сягати від декілька сотень до декількох тисяч євро.

Фото: Inger Marie Grini/Bo Bedre Norge, André Martinsen, dezeen.com

You cannot copy content of this page