fbpx

Скільки м’яса можна їсти на тиждень, з’ясували у Гарварді

Скільки м’яса можна їсти на тиждень, з’ясували у Гарварді

Погана новина для любителів червоного м’яса. Вчені з’ясували, що навіть невелика його кількість в раціоні збільшує ризик розвитку діабету, причому значно, з посиланням на Doctorpiter.

Вживання червоного м’яса може спровокувати розвиток діабету другого типу. Такого висновку дійшли дослідники з Гарвардської школи громадської охорони здоров’я. Їхні висновки опубліковані в Американському журналі клінічного харчування.

Вчені проаналізували дані про здоров’я та звички у харчуванні понад 200 тисяч пацієнтів спостерігали за ними протягом 36 років. Виявилося, що любителі червоного м’яса — як у смаженому, тушкованому та вареному вигляді, так і у вигляді котлет, сосисок, ковбас та пельменів — ризикують заробити діабет другого типу.

“Ми повністю підтверджуємо дієтичні рекомендації обмежити вживання червоного м’яса як переробленого, так і в натуральному вигляді”, – заявив автор дослідження Сяо Гу у своїй заяві.

Висновки вчених

Дві порції червоного м’яса на тиждень підвищують ризик розвитку діабету другого типу на 62 відсотки, кожна додаткова порція обробленого м’яса збільшує шанси ще на 46 відсотків, необробленого на 24 відсотки.

Тому варто дотримуватись “доз” в обсязі однієї порції м’яса на тиждень, щоб “оптимізувати здоров’я”, роблять висновки вчені.

Однією порцією дослідники називають 28-45 г обробленого червоного м’яса і 85 г – готового необробленого.

Вчені зазначають, що заміна м’яса на інше джерело білка, наприклад на бобові, знижує ризик діабету другого типу на 30 відсотків.

Про шкоду червоного м’яса

Червоне м’ясо вже давно демонізують через те, що його надмірне вживання може підвищити ризик серцевих захворювань, раку та ранньої смерті. При цьому натуральне м’ясо – відмінне джерело білка, вітамінів та мінералів, таких як залізо, цинк, вітаміни групи B.

Останнім часом часто можна зустріти думку про те, що відмова від м’яса – здорове та правильне рішення.

Однак, наприклад, ендокринологи попереджають: дефіцит білка може буквально доконати вашу щитовидну залозу. Тому важливо дуже ретельно продумувати свій раціон харчування та не відмовлятися від м’яса повністю.

Корисна альтернатива

Як заміну червоному м’ясу лікарі радять обирати курку чи індичку.

Так, індичатина – це дієтичне м’ясо, у ньому мало жиру і є вітаміни Е та А, а також антиоксиданти. А ще в індичці багато натрію, і вона не потребує сильного досолювання. Також вважається, що в ній більше заліза, ніж у курці, і достатньо кальцію, що запобігає остеопорозу.

Куряче м’ясо теж дуже корисне. Білок його легкозасвоюваний, у ньому багато вітаміну А, близько 92 відсотків усіх амінокислот, які потрібні організму.

You cannot copy content of this page