fbpx

Ясла Ісуса Христа. Де вони знаходяться?

Ясла маленького Ісуса – колиска, яка була перелаштована з годівниці для тварин. В ясла Діва Марія поставила свого Сина після народження. Зараз зберігаються дві реліквії, які ототожнюються з яслами Христа – у Вифлиємі та Римі.

У Євангелії ясла згадується в апостола Луки, перший раз – коли Діва Марія не змогла оселитися в готелі і була змушена поставити Ісуса в ясла, другий раз одразу після народження Христа ангел сповістив пастухам, що ті зможуть знайти Спасителя оповитого в яслах.

Крім канонічного Євангелія про ясла Ісуса згадується у протоєвангелії Якова, в якому говориться, що Марія переховувала Ісуса в яслах, коли переслідували новонароджених хлопчиків за наказом Ірода.

Перші історичні підтвердження про існування реліквії (ясел) похо­дять з ІІІ ст. Знаходимо їх в Оріге­на (185–254), одного з найбільших теологів і письменників тодішньої Церкви. У своїй знаній апологетич­ній розправі «Проти Цельсія», на­писаній у 248 р., автор подає віро­гідність місця народження Спаси­теля: «Якщо комусь не вистарчає пророцтва Міхея та історії, описаної в Євангеліях учнями Ісуса, але бажає іншого доказу того, що Ісус народився у Вифлеємі, нехай знає, що у Вифлеємі існує ґрот, в якому й народився Ісус, і ясла, в які Його покладено й оповито пеленами. Все це узгоджується з описом Його народження в Євангеліях. Місце це славне в цілій околиці навіть серед невірних, бо там народився Ісус, якого вшановують і якому покло­няються християни» (Оріген, «Про­ти Цельсія», І, 51). На підставі тих слів можна зробити висновок, що в ІІІ ст. існували не тільки невеликі фрагменти вифлеємського жолоба, які знаходяться там і понині, але й цілі ясла.

Місце народження, за Оріге­ном, було славне, і християни відбували паломництва до нього так масово, що цісар Адріян (117–138) наказав збудувати на місці народження Месії святиню божка Адоні­са, щоб зупинити величезні натов­пи вірних.

У ІV ст. під час правління Кон­стантина Великого (306–337) там було збудовано базиліку Різдва Господнього. У 614 р. війська пер­сів зайняли Єрусалим, але святи­ня чудом була врятована, завдяки трьом східним мудрецям, намальо­ваним на стіні храму. Їх впізнали по одягу, який носили перси. Більшою небезпекою через 20 років була поява мусульманських орд. Св. Софроній, тодішній єпископ Єрусалиму, бажаючи врятувати безоцінну реліквію, передав ясла Папі Теодорові (642–649), який і сам народився в тому святому місті. Від того часу доля реліквії вифлеємських ясел пов’язана з Вічним Містом.

Під амвоном базиліки Різдва у Віфлеємі знаходиться печера Різдва Христового. У печері влаштований приділ Ясел (сьогодні він перебуває у користуванні католицької церкви). Праворуч від входу в цей приділ знаходяться Ясла, де було покладено Христа після народження. Вони являють собою обкладене білим мармуром поглиблення в підлозі (бл. 1 х 1,3 м), облаштоване у вигляді колиски. Над яслами горить п’ять незгасних лампад, а за ними, біля стіни, поставлений невеликий образ зображає поклоніння вифлеємських пастухів Немовляті.

За свідченнями Єроніма Стридонського, ясла були з глини, потім їх зробили із золота та срібла. Середньовічні паломники прикладалися до ясел через три круглі отвори, які були зроблені в мармурі. У ХІХ столітті ясла були зроблені із мармуру двох кольорів – дно з білого, бокові стінки – з коричневого. У яслах була воскова фігурка малого Ісуса.

В римській базиліці Санта-Марія-Маджоре з 642 року зберігаються привезені з Палестини дощечки, які вшановуються як Христові ясла. Їх називають Sacra culla Cunambulum або Praesere. Вони зроблені з оливкового дерева і представляють собою п’ять дощечок, які скріплені металевими полосами. На одній з полос збереглася сильно затертий грецький напис VII – IX століть з іменами християнських святих. Точний час виготовлення самих дощечок не встановлено, однак є думка, що їх вік менший, ніж повинен бути у подібних дерев’яних пластин, якщо б вони знаходилися у Вифлиємській печері при народженні Христа. Можливо, ця реліквія була покладена в печеру християнами Єрусалимської церкви на заміну оригінальних ясел, які паломники в перші віки розібрали як святиню.

Дощечки є у дорогоцінному релікварії, який встановлений у крипті під головним вівтарем базиліки. В крипту ведуть сходи с двох боків вівтаря. Перед релікварієм розміщена статуя Папи ІХ скульптора Джакометі. За традицією 25 числа кожного місяця до ясел допускають віруючих для вшанування, а в переддень Різдва здійснюють ними хресний хід довкола базиліки.

You cannot copy content of this page