fbpx

Успенський піст або Спасівка: дата, традиції та що не можна їсти

Успенський піст встановлений перед великим святом Успіння Божої Матері. Піст триває кожного року два тижня – з 14 по 28 серпня. За суворістю піст прирівнюється до Великого посту. Які існують традиції Успенського посту та як його дотримуватись – далі в матеріалі, пише 24канал

Успенський піст: дата початку та закінчення

Дата Успенського посту є постійною і кожен рік починається Медовим Спасом – з 14 по 28 серпня. У свято Преображення Господнього, який припадає на цей період, відзначають Яблучний Спас. Саме тому в народі цей піст часто називають Спасівкою або Спасом.

Перший день посту присвячений святу Походження (винесення) Чесних Древ Животворящого Хреста Господнього. У цей день у храмах віруючі здійснюють поклоніння Хресту, відбувається мале освячення води. Разом з водою освячують мед нового збору, тому це свято ще називають Медовим Спасом.

19 серпня віруючі святкують свято Преображення Господнє. Це свято унікальний тим, що церква його святкуванням сповідує з’єднання у Христі двох природ: Божественної і людської. У цей день у храмах відбувається освячення плодів – яблук і винограду, звідси і назва Яблучний Спас.

Успенський піст закінчується великим святом Успіння Пресвятої Богородиці 28 серпня. У це свято в вечірнє богослужіння в храмах з вівтаря виносять Плащаницю із зображенням Божої Матері для поклоніння віруючих. Плащаницю викладають посеред храму до хресної ходи навколо церкви і чину поховання.

Читайте також: НЕ КУPIННЯ I НE AЛКOГOЛЬ: ВЧЕНІ СКЛАЛИ ПЕРЕЛІК ЩОДEННИХ ЗВИЧOК, ЯКІ ВИКЛИКАЮТЬ PAК

Успенський піст: традиції дотримання

Успенський піст за сувoрістю прирівнюється до Великого, тобто без молочних, м’ясних і рибних страв. У суботу та неділю можна їсти рослинну олію, і тільки в Преображення Господнє дозволяється подавати на стіл рибні страви. Якщо кінець посту припадає в середу або п’ятницю, то в ці дні теж дозволена риба.

Що не можна їсти в піст?

Протягом всього посту слід відмовитися від таких продуктів:

– м’ясо та м’ясопродукти;

– риба і рибні продукти (крім нестрогих днів);

– яйця;

– молоко і молочні продукти;

– солодощі;

– випічка;

– фаст-фуд;

– aлкoгoль.

Крім обмежень у харчуванні, існують і інші заборони, яких слід дотримуватися кожному віруючому християнину. У цей період важливо дотримуватися спокійного способу життя, приділяючи час духовному розвитку і освіті.

You cannot copy content of this page