fbpx

У чому перевага замочування квасолі у воді перед приготуванням? Це швидкий і простий трюк, щоб приготувати смачну страву та заощадити електроенергію

Замочування квасолі перед приготуванням – це швидкий кухонний трюк. Так само можна вчинити з усіма іншими бобовими – нутом, соєю або сочевицею. Це допоможе вам приготувати смачні страви. Подивіться, як і скільки замочувати квасолю, в якій воді і що робити безпосередньо перед приготуванням.

Замочування квасолі – дуже поширена і корисна практика. Без цього боби будуть жорсткими, і приготувати з них смачну страву буде дуже складно. Чи знаєте ви, в якій воді замочувати стручки і на скільки часу залишати їх у ній? Ось все, що вам потрібно знати про замочування квасолі.

Зміст:

  • Замочування квасолі: для чого?
  • В якій воді замочувати квасолю?
  • Як прискорити замочування квасолі?
  • На скільки замочувати квасолю у воді?
  • Приготування квасолі без замочування

Замочування квасолі: для чого?

Замочування квасолі, як і інших бобових, потрібне насамперед для приготування корисних і безпечних страв. Замочування сухих бобів розм’якшить їх перед приготуванням, а також дозволить вимити цукри, які значною мірою відповідають за неприємні відчуття в шлунку від бобових – головним чином, здуття живота і гази – і вимити їх. Вони є водорозчинними, тому залишаться у воді, а не в бобах.

Крім того, попереднє замочування квасолі значно скорочує час приготування і ваш час на кухні. Це також хороший спосіб заощадити електроенергію під час приготування.

Вода для замочування квасолі не повинна бути солоною – тоді квасоля може бути жорсткою. Перед приготуванням злийте її і ретельно промийте квасолю під проточною водою, а потім перекладіть її в каструлю, залийте свіжою водою і відваріть з невеликою кількістю солі.

Замочені та промиті стручки можна також кидати в каструлю при приготуванні страв в одному горщику, наприклад, асорті або капусти з горохом.

У якій воді замочувати квасолю?

Квасолю найкраще замочувати в прохолодній воді або близькій до кімнатної температури. Не забудьте налити досить багато води. Квасоля вбере багато води протягом усього часу замочування, і якщо вона буде стирчати над поверхнею, то може пересохнути або…. зіпсуватися.

Якщо ви помітили, що води стає надто мало, ви можете замінити її або додати ще трохи. На одну склянку сухої квасолі йде 4 склянки води.

Ви також можете попередньо промити квасолю в ситі під прохолодною проточною водою. Це допоможе позбутися будь-якого бруду на початковому етапі. Це особливо важливо, якщо ви купуєте квасолю на базарах або ринках, де вона зберігається у великих банках.

Чи потрібно виливати воду після замочування квасолі?

Цукри, що викликають шлунковий дискомфорт, повністю розчиняються у воді. Тому варто не тільки злити воду, але й злегка промити квасолю в ситі, а вже потім перекласти її в каструлю і залити чистою, свіжою водою.

Температура нової води не має особливого значення, але вона не повинна бути занадто теплою. Найкраще підійде прохолодна або кімнатної температури.

Як прискорити замочування квасолі? Замочування в окропі

Якщо ви хочете прискорити замочування квасолі, ви можете залити її гарячою водою або навіть окропом. Таким чином ви зможете скоротити час замочування квасолі приблизно до 4-5 годин. Таким чином, ви можете спокійно почати зранку, щоб в обідній час мати готову, м’яку квасолю.

Замочування квасолі в прохолодній воді на 8-10 годин дозволить квасолі повільніше вбирати воду, що зробить її більш гнучкою та соковитою всередині. Втім, обидва способи хороші, і вам вирішувати, який з них вибрати.

Скільки часу потрібно замочувати квасолю?

Як довго замочувати квасолю, щоб вона набула потрібних властивостей? Квасоля любить розмокати у воді, тому починати готувати її бажано напередодні або дуже рано вранці. Покладіть злегка промиту квасолю в миску або каструлю і залийте її водою. Води має бути приблизно в чотири рази більше, ніж квасолі. Не накривайте кришкою.

Залиште квасолю замочуватися в прохолодному місці приблизно на 8-12 годин, краще на ніч. Не потрібно ставити квасолю в холодильник, але слідкуйте за нею, щоб до неї нічого не потрапило. Наприклад, якщо у вас є домашні тварини, закрийте від них кухню, поки квасоля замочується, щоб вони не дісталися до неї (особливо, якщо вони люблять стрибати по столу). Наступного дня ви можете промити квасолю і залити її новою водою. Не забувайте варити квасолю без кришки – це дозволить випаруватися всім непотрібним інгредієнтам.

Пам’ятайте, що процеси ферментації можуть початися через 12 годин, тому ніколи не перевищуйте цей час замочування квасолі. Оптимально замочувати квасолю приблизно на 10 годин. Тоді вона точно пом’якшиться і позбудеться всіх “антипоживних речовин”, при цьому залишаючись чудовою на смак після приготування. Замочування квасолі на 24 години або довше може бути не тільки непотрібним, але й шкідливим і навіть небезпечним.

Скільки замочувати квасолю яс?

Квасоля яс – найпопулярніший сорт у Польщі. Її замочують мінімум на 8-10 годин у прохолодній воді або на 4-5 годин у дуже гарячій воді. Якщо ви хочете зробити з неї пасту для бутербродів або веганське сало, ви можете замочити її на 6-7 годин у гарячій воді, щоб максимально розм’якшити і “розщепити”. Так її буде легше перетворити на однорідну пасту.

На скільки замочувати квасолю для квасолі по-бретоньски?

Якщо ви хочете приготувати запечену квасолю, вам знадобиться лише близько 8 годин замочування в холодній воді та 4 години в гарячій. Після того, як квасоля була додана в каструлю і страва готова, необхідно все одно протушкувати, що ще більше розм’якшить квасолю.Не забудьте добре промити квасолю перед тим, як додавати її у страву.

На скільки замочувати квасолю для супу?

Як і у випадку з квасолею для бретонської страви – ви можете трохи скоротити час замочування квасолі, але не пропускайте цей крок. Нехай квасоля замочується щонайменше на 6 годин, щоб шкідливі цукри розчинилися. Проте найкраще замочувати квасолю для супу так само, як і для інших страв, тобто на 8-10 годин.

Як довго замочувати квасолю маш?

Квасоля маш – це смачні азіатські боби, які також потребують замочування у воді. Оптимальний час – 8 годин. Обов’язково промийте цей сорт квасолі і варіть у свіжій воді, спочатку на дуже сильному вогні близько 10 хвилин, а потім 20-25 хвилин на середньому вогні.

Приготування квасолі без замочування

Якщо ви хочете пропустити етап замочування квасолі, будьте готові до того, що час приготування значно збільшиться. У такому випадку злегка промийте квасолю під проточною водою, потім залийте холодною водою і доведіть до швидкого кипіння на сильному вогні.

Проварити кілька хвилин, відцідити, залити свіжою водою і варити, поки квасоля не стане м’якою. Зазвичай це займає близько години. Приблизно на півдорозі або наприкінці варіння злегка посоліть воду. Це збереже квасолю смачною, але не зробить її жорсткою.

You cannot copy content of this page