fbpx

Обриваємо листя на томатах: скільки листя потрібно помідорам і як не обірвати зайве

Кілька причин чому обривають листя томатів.

Перенаправлення харчування: замість забезпечення поживними речовинами листя ми забезпечуємо харчуванням плоди. Краще висвітлення, провітрювання, відсутність загущеності.

Але є багато нюансів:

Лист – фотосинтезуюча поверхня: він годує кущ від кореня до верхівки, включаючи плоди. В процесі фотосинтезу синтезуються поживні речовини з вуглекислого газу повітря, води. Мало листя – знижується швидкість побудови нових тканин – і тканин плодів в тому числі.

Лист – це транспірація, випаровування вологи: мало випаровуються поверхні – рослина менше споживає вологи, а разом з нею і харчування: адже коріння черпають всі елементи живлення з ґрунтового розчину.

Це самоохолодження. А головне – лист акумулює поживні речовини, потім віддає плодам.

Обриваючи його, ми погоджуємося з тим, що здатні забезпечити рослини харчуванням замість втрачених листів. Ні – згодні на недобір врожаю.

Саме тому агроприйом використовується в професійних теплицях, досвідченими садівниками – при високій агротехніці. При крапельному поливі, при грамотно розрахованої схеми живлення, при рясних підгодівлях – і в прикореневих, і по листу.

Чому акцент на листових підгодівлях? Тому як кореневі – більш “повільні”, а при обприскування по листу елементи живлення швидше досягають мети.

Більш раціональним вважається “під корінь” підгодовувати азотом, калієм, фосфором. Листові – найчастіше мікроелементи (бор, цинк, залізо та ін.). Або для швидкого усунення ознак нестачі харчування і пов’язаних з ними неiнфекцiйних хвoрoб рослин.

Коли і де варто обривати листя?

Найчастіше заходи проводиться в закритому ґрунті. На грядках, в польових умовах це не завжди виправдано, і зводиться до того, що в середині-кінці вегетації обривають нижнє листя томатів.

Роблять це і для зниження ймовірності зіткнення з бактеріями, для профілактики фітофтори. І – щоб трохи полегшити навантаження на кущ, прискорити дозрівання.

Ближче до кінця вегетації починають обривати листя після дозрівання чергової кисті, при цьому залишаючи лист над нею – його так і називають “годуючим”. Саме він забезпечує фотосинтез, віддає поживні речовини, які накопичив.

А в теплиці – все трохи складніше.

До набору першої кисті властивого сорту розміру і ваги листя не обривають – вони потрібні.

Перед початком набуття дозрілого кольору видаляють нижнє листя. Верхні (над кистю) не чіпають. Далі – ситуативно обривають нижнє листя після дозрівання чергової кисті. Але не кожну – цим можна знизити врожайність і пошкодити рослини. Максимум обривають до третьої кисті – вище до кінця вегетації може виявитися критичним.

Видаляють листя не відразу – по одному, максимум два в тиждень. На рослині має залишатися не менше 12 листів, на піку температур – близько 14 листів.

При цьому важливо розуміти, навіщо ми насправді це робимо:

Якщо мало сонця, плоди затіняются листям, кущ загущений і не освітлюється.

Якщо рослини “жирують”;

Якщо нам потрібен ультра-ранній урожай, при цьому кущ розвивається гармонійно.

Якщо ми інтенсивно підгодовуємо і заповнюємо запас харчування: і це не підгодівля за порадою сусідки “ложкою нітроамофоски і вибірки на відро”.

Що може статися, якщо обірвати забагато листя:

Плоди дрібнішають, знижують цукристість і смак – позначається нестача харчування. Але – дозрівають вони раніше.

Розтріскування – якщо обірвати відразу багато листя, при поливі тієї ж інтенсивності або при поливі відразу після заходів. Томат не встигає перебудуватися, споживає стільки вологи, яку не може випарувати. Вона надходить в плоди – і вони розтріскуються. Тому – поливають через 1-2 дня, трохи скорочуючи полив (не сильно). І не обривають більше 1-2 листків за раз.

Якщо почати обривати листки занадто швидко, занадто рано, може виявитися, що відстань між кистями збільшується – так рослина компенсує втрачену зелену масу. А це не на користь врожаю.

Тому – обривають листя не відразу, лише після набору ваги першої кисті. Далі – дуже акуратно. І – якщо ми хочемо томати більші, але не женемося за раннім дозріванням – не поспішайте обривати листя: вони запорука розміру і смаку, хранителі цукрів і сухих речовин.

Багато хто і зовсім не обриває нижнє листя – не дивлячись на привид фітофтори :) Фітофтора проберається в липні – і до цього у рослин є час. Та й нічого не вартує їй піднятися ярусом вище. Втім, листя можуть заважати поливу рослин, загнивати при сильному заглибленні – в цьому випадку кожен вирішує, як вчинити краще.

А що стосується відкритого ґрунту – в розпал літніх температур позбавляти кущ листя не варто: ми запросто можемо втратити врожай: помідори буквально засохнуть, подрібніють і точно не скажуть нам спасибі :) Ось така от історія про томатні листя.

You cannot copy content of this page