fbpx

Не завжди корисні дари моря: 10 видів риби, які краще виключити з раціону

Морепродукти – багате джерело поживних речовин для організму. Вони містять залізо, йод, білок, які позитивно впливають на роботу мозку та шлунково-кишкового тракту, нормалізують рівень холестерину в крові та насичують тіло енергією. Однак важливо пам’ятати, що не всі морські жителі приносять нам лише користь. Про те, яку рибу краще виключити з раціону читайте далі.
Ми звикли відносити морепродукти до правильного харчування, адже змалку нам твердять, що риба — це корисно, і її потрібно їсти. На жаль, якість цього продукту багато в чому впливає екологія. Деякі види риби, що мешкають у морях і океанах, забруднені промисловими хімікатами, металами, пестицидами та паразитами. Звичайно, такий склад не може не лякати. Щоб не стати жертвою заражених морських дарів, зверніть увагу на те, яку рибу краще не вживати.

1. Макрель
Довгий час макрель вважалася одним із найкорисніших видів риби. Однак сьогодні думка вчених про неї змінилася. Експерти встановили, що у тканинах макрелі міститься ртуть, яка не виводиться з організму людини і нерідко стає причиною багатьох хвороб. Вживання цієї риби дітьми та жінками вважається вкрай небезпечним, тому ми рекомендуємо виключити макрель з раціону.

2. Вугор
Для вугра характерний високий вміст жирової тканини, яка легко абсорбує хімікати та відходи, що у воді. Цей вид також зазнає серйозного зараження великими дозами ртуті, причому найвищий рівень інтоксикації спостерігається в американських особин. Крім того, лікарі не рекомендують їсти вугор людям, які страждають на астму, надмірну вагу, хронічний гастрит і захворювання жовчного міхура і печінки.

3. Кафельник
Кафельник — ще один морепродукт із високим вмістом ртуті. Однак це не єдина причина, через яку вживати цю рибу небезпечно. Через перевищення дозволеного рівня видобутку кахельник виловлюють без дотримання санітарних норм. Це провокує ризик зараження та псування риби, а отже, її не варто використовувати при приготуванні їжі.

4. Пангасіус
Пангасіус зазвичай виловлюється в одних із найбільш забруднених водоймах у світі. Велика кількість хімікатів, сільськогосподарські відходи та паразити – все це впливає на якість риби та на безпеку її вживання. Крім того, як і багато інших категорій морепродуктів, пангасіус містить у собі ртуть.

5. Масляна риба
За маслянистий смак цього виду риби відповідає гемпілотоксин, який за своєю структурою нагадує віск. Ця речовина не засвоюється організмом і може згубно вплинути на роботу шлунково-кишкового тракту, зокрема спровокувати харчові розлади. Ми не рекомендуємо вживати цей морепродукт людям, які страждають на різні захворювання травної системи. Однак, якщо вам дуже хочеться подати на стіл таку рибку, приготуйте її шляхом смаження або запікання на грилі.

6. Тілапія
Цю рибу ще називають сміттєвою. Вона їсть абсолютно все: від штучних кормів до органічних відходів. Тому невідомо, чим тилапія харчувалася і наскільки багато її м’яса накопичилося шкідливих речовин, отже краще виключити чи знизити до мінімуму її вживання.

7. Риби рідкісних порід
Серед тих сортів, які взагалі не варто вживати, — риба-меч, марлін, акула, великоокий тунець, королівська скумбрія. Не харчуватись цими видами легко, тому що їх нечасто зустрінеш на прилавках супермаркету. Головна причина, через яку варто уникати їх вживання — висока вартість. Через ціну ці види риб часто можуть бути замінені дешевшими, але дуже схожими аналогами, які, у свою чергу, також шкідливі, як і осетрові види, через вміст ртутних металів.

8. Тунець
Вже багато років ресторани та магазини майже всю рибу замовляють на рибних фермах. Наприклад, вилов дикого тунця практично скрізь заборонено: у природі риби цього виду залишилося мало. Тому є ферми, де вирощують тунця. Якщо виробництво велике, то за якістю продукції там стежать, риба розводиться в екологічно безпечних умовах і перед продажем на кожну партію компанія отримує сертифікати. Це досить відчутні витрати для бізнесу, які він перекладає кінцевого покупця, формуючи ціну. Важливо, де саме вирощується риба, той самий тунець, наприклад, через несприятливу екологічну обстановку на узбережжі Тихого океану в продукції може міститися значна кількість ртуті, яка має властивість накопичуватися в організмі. Тому рибу з ферм, що знаходяться в Тихоокеанському басейні, краще не використовувати.

9. Дикий морський окунь
Середовище проживання цієї риби сильно впливає на її властивості та склад, наприклад, чилійський морський окунь має високий вміст ртуті, тому його не можна їсти частіше, ніж кілька разів на місяць. Краще брати рибку, що мешкала біля Фолклендських островів, а також біля узбережжя Аргентини або вод Антарктики, там екологічна ситуація краща, а отже, і склад безпечніший.

10. Фугу
Про цю японську рибу чув кожен. В основному її вживають любителі делікатесів або гострих відчуттів, вона точно не стане частиною щоденного раціону. Це один із найотруйніших представників морського світу. Риба фугу містить отруту тетродотоксин, вона смертельно небезпечна для людини. Кількість отрути, що міститься в одній особі, здатна вбити десяток людей. Тому кухарі одержують спеціальну ліцензію на приготування цієї риби, а пробувати її в неперевірених місцях може бути смертельно небезпечно.

Варто також зазначити, що в основному небезпечна сира чи напівсира риба. Термічна обробка може знищити більшу частину факторів, здатних викликати отруєння. У домашніх умовах рибу можна зварити, запекти або приготувати стейки просто посмаживши по пару хвилин з двох сторін. Також слід більш свідомо підходити до питання вибору товару, тому не купуйте нарізані стейки. Краще купувати цілу тушку і обробляти її самостійно, це буде безпечніше і корисніше, тому що в продукт не потраплять непотрібні бактерії та речовини. І не соромтеся запитувати ліцензії та документи, що підтверджують якість продукту.
Звичайно, не варто повністю відмовлятися від риби та виключати зі свого раціону багато корисних видів, багатих на вітаміни, білки, жирні кислоти, залізо. Пам’ятайте, що при виборі рибної продукції дуже важливо звертати увагу на її зовнішній вигляд та місце лову. Для свіжої риби характерні прозорі очі, волога луска, що поблискує, і яскраво-червоні зябра. Крім того, купуючи охолоджену рибу, завжди дивіться на термін придатності.
Також обробка морепродуктів – один із найважливіших етапів приготування страв із їх вмістом. Найбільш корисною для організму є риба на пару. Наприклад, філе лосося може бути дуже соковитим навіть без використання олії. Ця дика атлантична риба багата жирними кислотами омега-3, вітамінами групи В, білком та біотином. Як джерело таких корисних мікроелементів, вона знижує ризик запалень в організмі і активізує роботу мозку. Крім того, лосось відмінно поєднується з овочами – наприклад, з цукіні та пюре з моркви. Такі страви виходять не лише корисними, а й дуже смачними.

You cannot copy content of this page