Дозвілля
Як правильно збирати гриби

Грибна пора у розпалі. Цей надзвичайно смачний дарунок лісу щороку кличе на “тихе полювання” і досвідчених грибників, і звичайних любителів.

Гриби можуть бути як надзвичайно вишуканою стравою, так і лихом, яке деколи закінчується навіть смертю.

Тому, вирушаючи до лісу по гриби, потрібно знати і дотримуватись деяких правил безпеки. Про них розповіла лікар Вікторія Савицька.

Збирати можна лише добре відомі їстівні гриби. Грибники зі стажем знають, що в природі трапляється чимало отруйних грибів, які зовні дуже схожі на благородні. Тому кожен гриб потрібно оглядати. Якщо виникли хоч найменші підозри, його краще залишити і ні в якому разі не класти собі в кошик, адже отрута поганок може залишитися і на їстівних грибах.

Читайте також: Найкраще місце для відпочинку в Україні

Також ніколи не кладіть у свій кошик перестиглі та червиві гриби, вони можуть зіпсувати і “здорові”.

Навіть якщо ви впевнені в тому, що гриб їстівний, не можна пробувати його на смак і їсти його сирим.

Ще одна міра перестороги – не збирати гриби в поліетиленовий пакет, тому що вони можуть зіпсуватися. Візьміть з собою кошик або сітку. Як би ви не втомилися під час збору і ходьби по лісі, важливо перебрати гриби в той же день, коли зібрали- застерігає лікар.

Перед засоленням умовно їстівних грибів (вовнянки, грузді, Валуєв, подгрузди і ін.), які містять сік кольору молока з гірким смаком, їх необхідно вимочувати або відварювати протягом 20-30 хвилин в солоній або підкисленою оцтом воді. Але більшість фахівців в принципі не дуже-то схвалюють збір таких грибів.

Не варто купувати гриби з рук – як сирі, так і солоні, відварні, сушені, мариновані, приготовані в домашніх умовах. Оброблені гриби можуть бути ще небезпечнішими від сирих, адже навіть якщо всі зібрані гриби були безпечні для вживання, зробити їх отрутою може порушення технологічного процесу, неправильне зберігання,

Джерело.