fbpx

З чого роблять салямі та чи корисна вона для здоров’я?

Салямі – це суха, довго дозріваюча ковбаса зі свинячим жиром і спеціями. З чого роблять салямі, залежить від її виду, але частіше її виготовляють зі свинини, ніж з ослячого м’яса.

Назва цієї італійської ковбаси походить від італійського дієслова salare, що означає “солити”. І не дивно, адже салямі – це солона ковбаса, хоча її смак може дещо відрізнятися, завдяки спеціям, які використовуються.

З чого роблять салямі?

Всупереч поширеній думці, салямі не обов’язково виготовляється з м’яса осла, хоча це правда, що один з видів салямі – salame di asino – виготовляється з м’яса осла. Сьогодні салямі, яку ви можете купити в магазині, найчастіше виготовляють зі свинини, рідше – з інших видів м’яса або з невеликим додаванням (яловичини, птиці, дичини).

Традиція виготовлення салямі походить з північної Італії, а пізніше її виробництво набуло поширення в Угорщині, Німеччині та Іспанії.

Смак салямі характеризується не тільки високим вмістом солі, але й пліснявим нальотом на скоринці.

Чи корисна салямі?

Якісна салямі містить багато білка, заліза та вітамінів групи В. На жаль – вона містить занадто багато солі, щоб говорити лише про її користь.

Не можна заперечувати, що не варто зловживати з частотою споживання цього продукту – він містить велику кількість жиру, і тому не рекомендується їсти салямі поза періодами інтенсивних фізичних навантажень.

У 100 г салямі міститься 405 ккал. Якщо ви дотримуєтеся дієти для схуднення, шматочок салямі вам не зашкодить, але краще не дозволяти собі цю закуску занадто часто.

Салямі містить багато натрію – набагато більше, ніж інші популярні ковбаси та м’ясні нарізки. Дійсно, це може вплинути на ваш кров’яний тиск і роботу серця.

Не менш важливо, що через високий вміст солі та жиру не рекомендується їсти салямі дітям або звести його споживання до мінімуму.

You cannot copy content of this page