fbpx
Дозвілля
Як готують український борщ в Антарктиді?

Друзі, ви ж мабуть вже знаєте, що наш неймовірний український борщ увійшов до списку нематеріальної спадщини ЮНЕСКО?

З цієї нагоди ми попросили кухаря 27-ї УАЕ Олега Куруса поділитися секретами найсмачнішого антарктичного борщу.

Отже, 5 порад від нашого кухаря:

– Олег бере білу квасолю і перед приготуванням замочує її на ніч. Квасолевий “бульйон” завжди варить окремо й додає його до борщу, коли той уже майже готовий.

– Буряк для борщу, а також болгарський перець неодмінно запікаються.

– На думку кухаря, в борщі обов’язково має бути кислинка. Для цього він додає яблучний оцет, але можна використати і лимонний сік чи кисле яблуко.

– Незамінний інгредієнт антарктичного борщу – копчена підчеревина! Причому на станції Олег її готує сам.

– І який же борщ без головних атрибутів – свіжоспечених пампушок, українського сала та сметани? До речі, готової сметани на “Вернадському” немає, але кухар дуже смачно готує її з сухого молока, води та молочнокислих бактерій.

Загалом на станції є понад 30 рецептів борщу, але в Антарктиді не всі їх можливо реалізувати. Тим не менш Олег щотижня готує зимівникам рідну українську страву, щоразу намагаючись її урізноманітнити. Приміром, нещодавно борщ був з фрикадельками.

Ну і, звісно, коли 27-ма експедиція дізналася про рішення ЮНЕСКО, то дуже зраділа і вже знала, що цими вихідними в неї буде на обід.

Фото: Сергій Глотов

Національний антарктичний науковий центр