fbpx

Топ-5 прийомів: як продовжити життя квітам у вазі

Ці прийоми здатні продовжити життя зрізаних квітів на тиждень, а часом і на два.

Розкішний букет на ранок перетворився на зів’ялий віник. Знайома ситуація? Можна зітхати: краса така нетривка. А можна засвоїти кілька прийомів, які здатні продовжити життя зрізаних квітів на тиждень, а часом, і на два, пише ТСН.

1. Чиста ваза. У зрізаної квітки два вороги: гниття і зневоднення. Щоб зупинити чи бодай уповільнити процес гниття, існує кілька способів. І найперший із них — чиста ваза. Чи завжди ви її миєте після попереднього букета? Ні? А Дарма. Ємність, у яку ви збираєтесь поставити квіти, не повинна містити нальоту від попередніх букетів. Її слід ретельно вимити, можна із миючим засобом, і начисто прополоскати.

2. Обріжте зайве. Щоб запобігти гниттю, з квітів варто зрізати (обірвати) нижнє листя, а з троянд ще й обрізати шипи. Стебло має бути “лисим” на всю частину, що занурена у воду. І навіть вище. Адже через кожен листочок квітка втрачає вологу, а значить, швидше засихає. Флористи з цього приводу жартують: обpiзаємо нoги, аби зберегти гoлову.

Квіткове стебло — це такий собі водогін з насосом і трубами: пучок трубочок-капілярів має засмоктати воду і підняти її до бутона. Однак, коли квітку зрізають, у капіляри замість води всмоктується повітря і забиває їх. В результаті “квітковий водогін” пересихає. Вода, навіть якщо ви поставили букет у вазу, не може дістатися до бутона — адже їй заважає повітряний тpoмб. На додаток кисень провокує процеси гниття на кінчику стебла.

Саме тому кінчики квіткових стебел треба обрізати, перш ніж поставити букет у вазу. І на цьому наполягають усі без винятку флористи. При цьому чикнути ножицями недостатньо. Обрізати треба під водою. Берете квітку, занурюєте її у миску з водою (під струмінь проточної води) і відрізаєте 3-5 сантиметрів стебла. Так, не кінчик, не якихось 5 мм, а саме 3-5 сантиметрів. Бо повітряний тpoмб потрібно ліквідувати до кінця.

Зручніше різати садовими ножицями. Це перший етап. На другому етапі потрібно створити косий зріз, щоб поверхня, якою квітка зможе вбирати воду, була максимальною. Зріз під кутом 45 градусів, як зазвичай радять, звісно, добре, але значно краще, якщо він буде гострим, або дуже гострим — 15-20 градусів. Робити це варто макетним ножем і дуже обережно.

Коли зрізи готові — швидко занурюйте квіти у вазу з водою, щоб дорогою вони не встигли знову набратися повітря. Обрізати кінчики стебел варто щоразу, як міняєте воду.

3. Вода. Воду варто міняти щодня. Прийом банальний, але дієвий, — наполягають флористи. Бажано брати воду не відразу з-під крана, а відстояну, щоби з неї уже вийшов хлор. Води не повинно бути забагато. Фрезії занурюють на 5 см, троянди, тюльпани, іриси — на 10 см, нарциси — 15 см.

Різні квіти “люблять” воду різної температури. Тюльпанам на користь холодна вода, навіть із кубиками льоду. Троянди і бузок — навпаки, довше житимуть, якщо їх поставити навіть не у теплу, а в доволі гарячу воду 35-45 градусів.

Читайте також: Мінюст оприлюднив перелік незвичних імен, які давали українські батьки своїм дітям у 2018 році

Можливе навіть занурення на кілька хвилин в окріп. Такий прийом використовують для “peaнімації” квітів на дерев’янистому стеблі (бузок, троянда, хризантема). Я випробувала його на трояндах, що за ніч устигли геть похилити голівки. Закутала букет у цупкий папір. Назовні визирали лише 5 сантиметрів стебла. Їх і занурила на хвилину в окріп. Далі уже під холодною водою вкоротила стебла на 5 см. В дієвість способу не вірила зовсім, але спрацювало — троянди прокинулись.

4. Голки, сірники, вата і сіль. Щоби збільшити поверхню, якою квітка вбиратиме воду, існують вельми кумедні, але дієві способи:

— кінчик стебла троянди надрізають та вставляють шматочок сірника;

— кінчик стебла тюльпана проколюють голкою кількадесят разів.

Щоби знищити бактерії на кінчику стебла, у нього втирають сіль або занурюють у хвойний екстракт, лимонний сік чи слабенький розчин марганцівки. Якщо ж стебло квітки трубчате (нарцис, жоржина), у отвір заправляють невеличкий шматочок вати. Це має запобігти потраплянню кисню і розвитку бактерій.

5. Квіткова хімія. У хороших флористичних крамницях до букета нерідко прив’язують крихітний пакетик — це засіб для зрізаних квітів. Він знезаражує воду, уповільнює гниття та покращує капілярний рух води. Квіти збережуть свіжість довше, якщо такий засіб додати у воду.

Подібний засіб також можна виготовити самотужки. Він має складатися із двох компонентів: для живлення і для запобігання гниттю.

Із живленням все просто — 1 чайна ложка цукру на літр води і квіти отримують “дoпінг” глюкози і фруктози. Але цукор прискорить природні процеси гниття.

Для знезараження підійде ціла палітра домашньої хімії.

аспірин — 1 пігулка на 1 л води;

лимонна кислота — 3-4 крупинки на 1 л води;

лимонний сік — ½ чайної ложки на 1 л води;

перманганат калію (марганцівка) — 2-3 крупинки на 1 л води;

оцет — 1 чайна ложка на 1 л води.

Пробуйте, обирайте і радійте квітковій красі якомога довше.

You cannot copy content of this page