Найпопулярніші види макаронів – пенне, спагеті, тальятелле та фузіллі. Але форм італійської макаронів існує щонайменше десятки.
Вид макаронних виробів впливає не лише на зовнішній вигляд страви, але й на її смак. Одні краще “прилипають” до соусу завдяки рифленій або злегка нерівній поверхні, а інші краще підходять для запікання. Дізнайтеся про найпопулярніші форми італійської пасти.
Букатіні
Макарони, типові для центрально-італійської кухні. Це тонкі і довгі трубки з гладкою поверхнею. За формою нагадують спагеті, але трохи товстіші та порожнисті всередині.
Кампанелла
Одна з найбільш витончених форм. Підходить для густих соусів. Нагадує витягнуту квітку у формі дзвоника.
Каннеллоні
Трубочки діаметром 2-3 см і довжиною близько 10 см. Після варіння протягом 2-4 хвилин їх фарширують м’ясною або овочевою начинкою, заливають соусом, наприклад, бешамель, і випікають приблизно 25 хвилин.
Каватаппі
Каватаппі в перекладі з італійської означає штопор – це макарони у формі спіральної трубочки.
Кавателлі
Це короткі, маленькі макарони, які нагадують форму довгастої булочки. Характерна для південної італійської кухні.
Кончіглі
Це мушелькі різного розміру – рифлені або гладкі. Маленькі подають з соусами або додають у супи, великі можна фарширувати і подавати як закуску. Маленькі варити 7 хвилин, великі – 10 хвилин.
Пенне
Українською – пір’я. Це трубочки середньої товщини, скошені на кінцях. Ідеально підходить до густих соусів, а також для запіканок. Готується приблизно 8 хвилин.
Лазанья
Це листи тіста різного розміру. Обсмажені протягом 2-4 хвилин, вони викладаються у вогнетривку форму з м’ясною або овочевою начинкою. Потім всю страву заливають соусом, посипають сиром і запікають приблизно 20 хвилин.
Фарфалле
Відомі в Україні як бантики, вони дуже декоративні. Їх можна додавати в салати, наприклад, з тунцем, і подавати з густими соусами. Варити 8-10 хвилин.