fbpx

Що таке Божа благодать?

Сьогодні відповімо на питання: що таке благодать?

Благодать – це дар Божого власного надприродного життя. Це великий дар Ісуса для нас. Благодать вчиняє нас дітьми Божими через Хрещення. Вона дає нам віру, надію і любов, яких ми потребуємо, щоб бути друзями Бога. Без благодаті ми не спроможні робити те, про що нас просить Бог. Дія благодаті виявляється багатьма різними способами. Погляньмо на життя святих. Все добро, яке вони зробили – справа Божої благодаті. Святий Лука розповідає про юного Ісуса: “Дитина ж росла і міцніла, сповнюючись мудрості і благодать Божа була на ній”.

Цього Бог хоче для кожного з нас. Ми не здатні прийти до пізнання Бога без допомоги благодаті – це наслідок гріхопадіння, яке зіпсувало людську природу. Завдяки Божій благодаті, наші очі відкриті на Його присутність в нашому житті. Наше ставлення до інших людей змінюється, коли ми розуміємо, що вони є дітьми Божими, а, отже, нашими братами і сестрами. Наше ставлення до світу також змінюється – багато речей, які здавалися нам важливими, як от, наприклад, гроші, статки, кар’єра та влада, стають менш важливими, тоді як вагомість інших речей, наприклад, приділення уваги з любов’ю Богові та ближньому зростає. Все це наслідок Божої благодаті. Святий Павло писав: “Я завжди дякую моєму Богові за вас, через Божу благодать, що була вам дана в Христі Ісусі”.

Найважливіше, що тобі може дати благодать – це стосунки з Богом. В цьому ми повністю залежимо від Бога. Дивлячись на природу і міркуючи раціонально, ми можемо дійти до розуміння, що Бог повинен дійсно існувати. Однак, просто про це думаючи, ми не зможемо просунутися значно далі. Тільки за допомогою Божої благодаті ми можемо Його пізнати і встановити з ним відносини любові. Не лише великі святі отримували благодать від Бога. Він хоче дати свою благодать кожному, але не кожен є відкритим, щоб прийняти її. Коли ми зосереджені тільки на собі, а нами керують пиха і марнославство, ми просто не можемо знайти час і місце для Бога та його благодаті.

Пам’ятай, що пиха та егоїзм – коріння всіх гріхів. Ми отримуємо Божу благодать особливо через Таїнства. Завдяки хрещенню ми стаємо Божими дітьми – це є освячувальна благодать. Після цього ми намагаємося дотримуватися Божих заповідей, шляхом любові до Нього і ближніх в повсякденному житті. Для цього також нам необхідна благодать – це актуальна благодать. Проте, благодать, позбавлена шансу діяти в нас, якщо ми свідомо вирішуємо ослухатися Бога – що є гріхом. Чому так? Через те, що коли ми не слухаємось Бога, то відкидаємо Його і відмовляємося від Його дарів. Це має руйнівні наслідки. Тому що, без дару благодаті, ми не можемо жити як хороші християни. Гріх не лише ображає Бога і ранить наших ближніх, а також шкодить нам, послаблюючи нашу здатність робити добро. Наші відносини з Богом і нашу сприйнятливість до Його благодаті можна відновити за допомогою нашого жалю за гріхи і Божого прощення, наприклад через покаяння під час Літургії, а особливо через Таїнство примирення. Боже прощення повертає нас до стану благодаті, тобто до відносин з Богом. Звідси й наполегливий заклик святого Павла: “Від імені Христа благаємо, примириться з Богом”.

Чи можна відчути благодать? Протягом 20 років у блаженної Матері Терези було таке відчуття, що Бог не є з нею. На молитві вона відчувала сухість, спустошеність і самотність. Пізніше вона назвала цей період “темна ніч”. Вона писала: “Тиша і порожнеча настільки великі, що я дивлюся – але не бачу, слухаю – але не чую”. Незважаючи на це важке випробування, вона змогла зробити багато добрих справ для бідних. Яким чином? Завдяки Божій благодаті. Вона цього не відчувала, але Бог та Його благодать безумовно були з нею. Вона відчула цю благодать на початку свого життя, коли була сповнена палкої любові до Ісуса. Завдяки цій благодаті вона повністю присвятила своє життя Богу, піклуючись про найбідніших з бідних, в яких зустріла Ісуса.

о. Олександр Зелінський, ОМІ

You cannot copy content of this page