Різдвяна кутя з пшениці
Кутю традиційно подають напередодні Різдва (6 січня), а також на другий день після нього, напередодні Старого Нового року (13 січня) та Водохреща (18 січня).
Справжня різдвяна кутя готується з пшениці, маку, волоських горіхів, родзинок та меду. За старих часів вважали, чим смачнішою вона буде, тим багатшим буде рік!
Насправді, кутю можна приготувати і з рису, перлівки (ячменю), вівса, тому якщо не знайдете продажу пшеницю, можете замінити її іншою крупою. Хоча до Різдва зазвичай у магазинах продається шліфована пшениця на куті.
Склад:
Склянка – 250 мл 1 склянка або 200 г пшениці
2-3 склянки води
щіпка солі
1 ст. ложка олії
100-125 г маку 100 г
родзинок 100 г
обсмажених волоських горіхів 4 ст.
ложки меду
за бажанням можна додавати цедру, халву, арахіс, цукати.
Узвар: 200 г сухофруктів (курага, яблука, груші, чорнослив, вишні або інші) 2 склянки води
Як правильно приготувати різдвяну кутю із пшениці:
Пшеницю перебрати та промити.
Перед тим, як варити, краще заздалегідь замочити її на ніч або кілька годин. (Шліфовану пшеницю замочувати не потрібно, вона вариться досить швидко.)
Залити пшеницю водою, додати щіпку солі та 1 ст. ложку рослинної олії і варити до м’якості в товстостінній каструлі (найкраще в чавунній). У мене була звичайна пшениця для пророщування, яка варилася 2 години і для цього знадобилося 3 склянки води.
Для шліфованої пшениці достатньо 2 склянки води, а вона вариться всього 20 хвилин. Мак залити окропом і залишити на 1:00.
Набряклий мак відкинути на сито або марлю, щоб стекла вся рідина. Перетерти блендером (або в кавомолці, або з цукром у ступці, або перекрутити пару разів у м’ясорубці) до появи білого молочка.
Родзинки залити окропом на 20 хвилин, а потім злити воду.
Зазвичай різдвяна кутя заправляється не лише медом, а й узваром (насиченим компотом із сухофруктів).
Щоб приготувати узвар, сухофрукти необхідно промити, залити водою, довести до кипіння та проварити хвилин десять на маленькому вогні.
Коли узвар стане теплим, всю рідину злити, додати мед і добре розмішати, щоб мед розчинився. Сухофрукти не викидайте! Готову пшеницю перекласти в миску та остудити.
Потім додати перетертий мак, обсмажені і трохи подрібнені волоські горіхи, родзинки, а також порізані сухофрукти зі узвару (усе або частина).
Налити в кутю узвар із медом і перемішати.
Порада:
Якщо ви використовували нешліфовану пшеницю, яка довго вариться, то заправити кутю узваром з медом найкраще перед подачею на стіл, оскільки пшениця може стати твердою. Перед подачею на стіл можна прикрасити різдвяну кутю цукатами та горіхами.
Тепер ви знаєте, як правильно приготувати кутю на Різдво! Виходить справжня смакота!
Приємного апетиту і з наступаючим Різдвом вас, дорогі друзі!