fbpx

Папа Франциск звернувся до подружніх пар: “Бог супроводжує вас, беззастережно вас любить. Ви не самі!”

З нагоди Cвята Сім’ї, яке Церква латинського обряду відзначає у неділю по Різдві, Папа Франциск звернувся у своєму листі до подружніх пар.

“Я завжди пам’ятав про сім’ї в моїх молитвах”, – зазначив Папа.

Свої роздуми Святіший Отець розпочинає зі згадки про Авраама, якого Бог покликав залишити свій дім і свою землю та вирушити в невідомий край. Він зауважив, що ті, хто відчуває покликання до подружжя, чинять так само. Вже заручини включають залишення своєї землі, бо вимагають разом прямувати шляхом, який веде до подружжя: “Бути двом у Христі, як двом в одному”. “Бути одним життям, бути “ми” в спільності любові з Ісусом, живим і присутнім у кожній хвилині вашого життя. Бог супроводжує вас, беззастережно вас любить. Ви не самі!”.

Святіший Отець нагадує про те, що діти, особливо, наймолодші, спостерігають за батьками та шукають в них “свідчення сильної та гідної довіри любові”. Діти є даром, який перемінює історію кожної сім’ї. Вони спраглі любові, визнання та довіри. Батьківство та материнство вимагають допомогти дітям відкривати радість того, що вони є Божими дітьми, синами і доньками Отця, Який полюбив їх від першої миті існування.

“Очевидно, виховувати дітей зовсім не є легко. Але не забуваймо, що також і вони виховують нас”, – пише Папа.

У човні з Ісусом

“Покликання до подружжя – це покликання кермувати хитким, але надійним, з огляду на святе таїнство, човном у розбурханому морі”, – веде далі Папа, нагадуючи, що саме завдяки Святому Таїнству Подружжя в цьому човні присутній Ісус. “Важливо, аби ви разом зосереджували погляд на Ісусі. Лише тоді матимете мир, подолаєте конфлікти та знайдете вирішення для багатьох своїх проблем. Не тому, що вони зникнуть, але тому що зможете побачити їх з іншої перспективи. Лише віддаючися в Господні руки зможете долати все те, що здається неможливим. Шлях полягає в тому, щоби визнати слабкість і безсилля перед лицем багатьох ситуацій, які вас оточують, але, водночас, зберігати впевненість у тому, що таким чином Христова сила проявляється у вашій слабкості”.

Святий Йосиф – приклад для наречених

Папа звертає свій погляд також і на молодь, що готується до подружжя. Він зазначає, що якщо перед пандемією наречені зустрічалися з труднощами в проектуванні майбутнього, тепер непевність ще більше загострилася. З цього випливає заохочення не знеохочуватися, але проявляти “креативну мужність”, якою відзначався святий Йосиф. Тож, наслідуючи його, потрібно покладатися на провидіння, пам’ятаючи, що труднощі часто дають змогу проявитися в нас таким ресурсам, про які ми й не здогадувалися.

“І не бійтеся шукати підтримки у своєї родини та в друзів, у церковній спільноті, на парафії, щоби жити майбутнє подружнє та родинне життя, навчаючись від тих, які вже пройшли дорогою, на яку ви тільки ступаєте”, – радить Святіший Отець.

Також Понтифік зазначив, що не варто забувати про радість у відносинах.

“Ваша половинка потребує вашої усмішки. Ваші діти потребують ваших підбадьорливих поглядів. Пастирі та інші сім’ї потребують вашої присутності та вашої радості. Тієї радості, що походить від Господа”, – підкреслив Папа.

За матеріалами Vatican News

You cannot copy content of this page