fbpx

Домашній йогурт. Корисно чи шкідливо?

Йогурти славляться корисними властивостями – їх використовують в дієтах, рекомендують для зміцнення імунітету і рішення проблем шлунково-кишкового тракту. Однак мало хто знає, що надмірне вживання певних видів цього кисломолочного продукту може призвести до появи зайвої ваги, підвищення рівня холестерину і проблем в роботі серцево-судинної системи. Ми вирішили розібратися докладніше в тому, яку саме користь можуть принести йогурти, а як можуть нашкодити.

Про користь і шкоду йогурту

Чим корисний домашній йогурт

Йогурт містить багато вітамінів і мінеральних речовин, які допомагають нашим кісткам рости здоровими, боротися нашому організму з інфекціями і хворобами, і покращують загальний стан організму.

Здоровий кишечник

Два компонента справжнього йогурту допомагають нашому кишечнику залишатися здоровим і навіть уникнути виникнення раку. Перший компонент – лактобактерії, які борються з хвороботворною мікрофлорою в кишечнику. Другий компонент – кальцій, який не тільки допомагає нашим кісткам залишатися міцними, але, згідно з деякими дослідженнями, бореться з бактеріями, які викликають виникнення раку кишечника.

Зміцнення імунітету

Недавні дослідження показують, що можна значно зміцнити імунну систему, з’їдаючи 300 гр молочних продуктів в день. Як відомо, чим сильніше імунітет, тим з більшою ймовірністю організму вдасться не захворіти. Вже через кілька місяців такого режиму харчування можна помітити, що хвороби обходять вас стороною.

Здоровий шлунково-кишковий тракт

Ваш шлунково-кишковий тракту буде сильно вам вдячний, якщо ви будете вживати йогурт щодня. Він здатний швидко прибрати нетравлення шлунка і діарею. Крім того, деякі види кисломолочних продуктів, наприклад, Ацидолакт з ацидофільної паличкою, допомагають захистити шлунково-кишковий тракт при прийомі антибіотиків. Антибіотики вбивають всі бактерії в шлунково-кишковому тракті, роблячи наш організм вкрай уразливим до нових інфекцій. Ацидолакт захищає корисну мікрофлору, не дозволяючи антибіотикам знищити її повністю.

Допомагає боротися з молочницею

Вживаючи натуральний йогурт, ви допомагаєте знижувати кількість бактерій, відповідальних за виникнення цього неприємного явища.

Зниження рівня холестерину

Існує два види холестерину: LDL і HDL. LDL відомий як “поганий” холестерин, а HDL є “гарним” різновидом холестерину. Дослідження фахівців показали, що, з’їдаючи всього 100 гр йогурту в день, можна значно зменшити рівень “поганого” холестерину і збільшити кількість “хорошого”, що веде до поліпшення стану організму в цілому.

Може допомогти при непереносимості лактози

Згідно з дослідженнями Медичного Університету Тафта, коли люди з непереносимістю лактози з’їдають йогурт – кисломолочні бактерії беруть на себе функцію перетравлення лактози, що дозволяє людям з дефіцитом лактози вживати молочні продукти в повному обсязі.

Це далеко не повний список корисних властивостей йогурту. Ще він може поліпшити роботу нашого мозку, допоможе уникнути депресії і скинути кілька зайвих кілограмів. Однак все це справедливо, якщо мова йде про натуральний продукт без добавок і консервантів. Солодкі і фруктові йогурти, які користуються найбільшим попитом, можуть становити серйозну небезпеку і нанести реальну шкоду організму . Розберемося з цим докладніше.

Читайте також: ЧОМУ НЕ МОЖНА ЇСТИ ОГІРКИ І ПОМІДОРИ В ОДНОМУ САЛАТІ

Шкода йогурту

Скільки цукру?

Натуральний йогурт містить приблизно 6 гр цукру на 150 г продукту. Однак солодкі йогурти можуть містити в три рази більше цукру, а питні йогурти до 37 гр цукру (більше, ніж в шоколадному батончику)!

Ще цікавіша ситуація, якщо придивитися до фруктових йогуртоподібних продуктів. Найчастіше натуральні компоненти в них замінюються фруктовими сиропами, які практично повністю складаються з цукру. Щоденне вживання таких солодощів з високою ймовірністю призводить до розвитку діабету.

Якщо вам дуже-дуже хочеться солодкого або фруктового – набагато краще взяти або приготувати звичайний натуральний йогурт з сухої закваски і додати в нього мед/натуральний сироп або фрукти самостійно.

Йогурт з непастеризованого молока

Багато хто вважає, що йогурт з домашнього молока набагато корисніший, ніж з пастеризованого або ультрапастеризованого. Насправді, це міф . Він може містити небезпечні бактерії, наприклад, E.Coli, Listeria або Salmonella, які успішно розмножуються в молоці нарівні з корисними бактеріями.

Тому, якщо ви все ж таки віддаєте перевагу домашньому молоку, його необхідно ретельно кип’ятити перед закваскою.

Заморожений йогурт

Цей продукт зараз набирає популярність в якості корисного способу перекусити. Однак він містить дуже багато жиру і цукру, які негативно впливають на рівень холестерину. І живих бактерій в замороженому йогурті набагато менше, ніж в натуральному.

Алергія на молочний білок

На відміну від непереносимості лактози, де натуральний йогурт часто може бути присутнім в раціоні, алергія на молочний білок несумісна з вживанням молочних продуктів від корови. В цьому випадку ситуацію може врятувати вживання йогурту з козячого або овечого молока , якщо немає перехресної алергії.

Уважніше відноситеся до свого здоров’я і готуйте натуральні кисломолочні продукти вдома!

You cannot copy content of this page