fbpx

Чи молитися і розмовляти з Богом – одне й те саме?

Молитва – це не лише звертання до Бога, це розмова з Богом, яка передбачає наше слухання того що він каже. Це також означає бути з Богом і проводити час з ним.

В житті потрібно багато речей: їжа, одяг, дах над головою, тощо. Бог однак не потребує нічого, Він повністю самодостатній. І все ж, оскільки Він любить тебе і знає що ти не можеш жити без Нього, то прагне твоєї любові у відповідь. Якщо ти любиш когось, то хочеш бути з ним чи з нею якомога більше. Так само і тут. Оскільки Бог любить тебе, то хоче бути з тобою.

Якщо ти любиш Бога хоч трішки, то хочеш з ним бути, хоча і можеш напевно не знати як це зробити. Молитва починається з бажання бути з Богом і пізнати Його. Це прагнення бути з Ним Бог вклав тебе, оскільки Він також прагне бути з тобою. Ми можемо просити Бога про будь-що. Як сказав святий Павло: “Нічим не журіться, але в усьому молитвою і благаннями з подякою висловлюйте ваші прохання Богові”. Ісус навіть говорив, що треба молитись наполегливо. Молитва дуже важлива.

В Біблії є багато прикладів того, як моляться різні люди. Якби сліпець не окликнув Ісуса біля брами Єрихона, то так і залишився б сліпим. Якби мати не попросила Ісуса про допомогу, її донька не зцілилася б. Ісус каже усім нам: “Просіть і дасться вам, шукайте і знайдете, стукайте і відчинять вам”.

Але це ще не все. Коли ми любимо когось, то не просимо у нього чи в неї того, що нам потрібно або хочеться. Інакше кількох нотаток з проханнями, прикріплених до холодильника, було б достатньо для збереження шлюбу. Існує також потреба в особистому контакті, справжньому спілкуванні, і що найважливіше – в любові. Таким чином, молитва більша за прохання про бажане. Це також і відповідь на те чого хоче Бог.

Любов це вулиця з двостороннім рухом. Те саме можна сказати і про молитву. Молитва це не просто прохання Бога про щось. Це також і слухання того, про що Він просить нас. Під час молитви не лише ми маємо промовляти. Іноді почути Бога важко, оскільки Він промовляє до нас дуже стиха, але будь певен – Він промовляє…

Бог не нав’язує себе і хоче залишити тобі волю в усьому. Ти можеш обрати безтурботне життя, не звертаючи уваги на Бога або ж можеш обрати іноді перебувати в тиші, щоб почути Його. Коли пророку Іллі було наказано чекати на Бога, він провів ніч в печері. Спочатку він почув сильну бурю, що проходила повз, потім був землетрус, тоді вогонь і блискавиці. Але в усьому тому Бога не було. Потім він відчув тихесенький лагідний вітерець – знак Божої присутності був всього лише лагідним вітерцем. Саме в тиші, в спокої Ти можеш почути Бога. Вибір за тобою…

Якщо ти не хочеш чути Бога, то можеш не звертати уваги на Його голос і давати ніби Його тут немає Якщо ти дійсно хочеш почути його – залишись на деякий час в тиші, посеред метушні і марноти сьогодення і доклади зусиль щоб почути те, що Бог намагається тобі сказати.

о. Олександр Зелінський, ОМІ.

You cannot copy content of this page