fbpx

Чому цей гріх Бог не зможе простити людині? Що таке хула на Святого Духа?

Що таке хула на Святого Духа? Чому цей гріх Бог не зможе простити людині?

Нагадаємо уривок з Євангелія, в якому про це говориться. Це Євангеліє від Матея, гл. 12:

“Тому кажу вам: усякий гріх і хула проститься людям, а хула на Духа не проститься! Якщо хто скаже слово на Сина Людського, проститься йому, якщо ж хто скаже на Духа Святого, не проститься йому ні в цім віці, ані в майбутньому”.

При читанні цього уривка насправді виникає питання: що таке хула на Святого Духа, і що означає “гріх, який не проститься”.

Коротке і зрозуміле пояснення дав Глава УГКЦ  Блаженніший Святослав під час своєї проповіді.

“Хула проти Духа Святого це є небажання людини сприйняти Божий дар. Господь Бог настільки лагідний у своєму стосунку до людини, що Він себе нікому не накидає. Неможливо когось примусити прийняти дар, бо тоді цей дар перестає бути даром, він стає тягарем, стає якимось інструментом переслідування, нищення.

Господь Бог нікому себе не накидає, але він себе дарує. Якщо людина навмисне відкидає Божий дар, якщо вона з нього насміхається, якщо вона з усієї свої сили ставить опір, всьому тому доброму, що Господь Бог хоче їй дати, їй вчинити. Тоді навіть Всемогутній Бог перед такою закам’янілою волею людини стає безсильним.

Він себе нікому не накидає. І в тому і полягає вся суть людської волі і тої свободи, яку дав Бог людині. Якщо людина скаже Богові “ні”, не зможе Господь Бог її врятувати, не зможе її спасти, не зможе її простити. Не тому що він не хоче а тому що вона не хоче бути прощеною Богом”.

Проявом такого відкидання Божого дару є, як каже Святий Августин, остаточне нерозкаяння. Грішить проти Святого Духа той, хто завжди перебуває в непрощеному грісі і не бажає піднятися і покаятися. Той, кому подобається цей стан гріха.

You cannot copy content of this page