fbpx

Чому Христос, у якого не було навіть тіні гріха, пішов хреститися від Івана? – Папа Іван Павло ІІ про свято Богоявлення

У цей день Богоявлення наближається до завершення різдвяна пора: час світла, світла Христа, який, як нове сонце, з’являється на обрії людства, розганяючи усі тіні.

Ми святкуємо сьогодні свято Хрещення Ісуса: тієї Дитини, Сина Богородиці, Якого ми споглядали в таємниці Його народження. Сьогодні ми бачимо його дорослим, який занурюється у води річки Йордан і тим самим освячує всю воду і весь світ, як підкреслює східна традиція.

Але чому Ісус, в якому немає навіть тіні гріха, пішов хреститися від Івана? Чому він здійснив цей жест покаяння та навернення?

Сенс цього жесту Ісуса можна виразити одним словом: любов, а любов – це і є саме ім’я Бога.

Апостол Іван пише: “Любов Божа виявилася між нами в тому, що Бог послав Свого Єдинородного Сина у світ, щоб ми жили через Нього”.

Тому першою публічною дією Ісуса було прийняття хрещення від Івана, який, бачачи його наближення, сказав: “Ось Агнець Божий, що бере гріхи світу”.

Євангелист Лука розповідає, що коли Ісус, прийнявши хрещення, молився, відкрилося небо, і Дух Святий зійшов на Нього у тілесному вигляді, як голуб, і пролунав голос із неба: “Ти Син Мій Улюблений, якого я вподобав”.

Цей Ісус є Сином Божим, який повністю занурений у волю любові Батька. Цей Ісус – нова людина, яка хоче жити, як син Божий, тобто в любові.

Ця людина, яка зовні нічим не відрізняється від інших, насправді є Богом, що прийшов до нас, щоб дати владу тим, хто приймає Його, “хто вірує в Ім’я Його, стати дітьми Божими; які народилися ні від волі тіла, ні від волі людини, але від Бога”.

Христос перед обличчям світу, обираючи шлях смирення і відповідальності, вибирає не спасти себе, а пожертвувати власне життя за правду і справедливість.

Бути християнином означає жити так, але таке життя передбачає відродження: відродитися з висоти, від Бога, від благодаті. Це відродження є Хрещенням, яке Христос дає Церкві, щоб відродити чоловіків і жінок до нового життя.

Я хотів би запросити всіх християн згадати власне Хрещення, духовне відродження, яке відкрило нам шлях до вічного життя.

Нехай кожен християнин заново відкриє красу відродження з висоти, від Божої любові і заживе як Божа дитина.

Папа Іван Павло ІІ

Переклад з англійської Галини Андрусів

You cannot copy content of this page