fbpx

Обережно – гриби і їхні небезпечні двійники

Настав основний сезон збирання грибів. У цей час частішають отруєння грибами, тож важливо вміти розрізнити їстівні і отруйні, які бувають дуже схожими між собою. Тому в грибний сезон нагадуємо ознаки справжніх грибів і їхніх небезпечних двійників.

Так, наприклад, білий гриб (боровик) має двох несправжніх двійників – жовчний гриб і чортів гриб. За зовнішнім виглядом їх важко розрізнити, але якщо гриб надламати, то на зламі м’якоть боровика зберігає білий колір, а м’якоть жовчного гриба швидко рожевіє; чортів гриб – спочатку червоніє, а потім синіє. Ніжка у боровика щільна, помережена білими жилками, у чортового гриба – дуже роздута в основі, з червонястою сіточкою вгорі.

Отруйним двійником їстівної лисички є лисичка несправжня. Їстівна лисичка вся забарвлена в однорідний яєчно-жовтий колір, а у несправжньої нижня частина шапки яскравіша, ніж верхня частина й ніжка.

Опеньки справжні й несправжні ростуть групами на старих пеньках та корінні дерев. Несправжній опеньок схожий на їстівний, але менший за нього, тонший і не має плівки. Шапка у справжнього опенька мідного кольору, з дрібними коричневими лусочками, у несправжнього – сіро-жовтого кольору, в центрі – червоняста. Пластинки у справжнього опенька спочатку світлі, а потім бурі, у несправжнього – зеленувато-сірого кольору. М’якоть несправжнього опенька гіркуватого смаку.

Інколи причиною отруєння можуть стати їстівні гриби. Це буває в тих випадках, коли гриби збирали по сусідству з блідою поганкою, отруйні спори якої вітер міг занести на їстівні гриби. Отруєння відбуваються і при вживанні старих їстівних грибів або якщо після збирання гриби зберігалися непереробленими більше доби.

Читайте також: Як збирають гриби на Закарпатті (відео)

При отруєнні грибами треба терміново викликати лікаря. До його приходу необхідно якнайшвидше промити шлунок теплою водою, викликати у постраждалого блювання шляхом великої кількості рідини, дати проносне.

Джерело.

You cannot copy content of this page