Зима- це пора, коли по венах тече чай. А ви знаєте, що 15 грудня- міжнародний день чаю?

«Прозорий і неміцний – гарний, у міру – прекрасний; після їжі пити по-менше, перед сном – не пити зовсім; заваривши – випити; випивши – заварити» Лу Юй. Трактат «Канон чаю» (Китай, VIII ст.)

Чай, разом з кавою,- найпоширеніший напій на земній кулі. За приблизними підрахунками він є основним напоєм для 2 млрд людей на Землі. Батьківщиною чаю є Китай. Перша письмова згадка про про чайну рослину зустрічається в I ст. н. е.,під час правління династії Хань- саме тоді і з’явився ієрогліф «ча».

В 2737 р. до н.е. в чашку спостережливого хлібороба Шень Нуна випадково потрапило листя чайної рослини. Скуштувавши відвар, він нібито був вражений його смаком і тонізуючим ефектом, і став пити щодня.

Спочатку чай використовували як лікарський засіб. Китайцям знадобилося близько трьох століть, щоб перетворити чай на національний напій. Європа довідалася про чай на початку XVI ст- в 1517 р. португальські мореплавці привезли його в дарунок своєму королю. Але по справжньому чай оцінили через 100 років потому, коли голландські судна привезли в Європу перші партії «китайської трави». Особливе ставлення до чаю у Англії. Вперше в 1664 році Ост-Індська компанія надіслала англійському королю Карлу безцінний подарунок – два фунти чаю. І з того часу чай назавжди підкорив туманний Альбіон. На початку XIX ст. герцогиня Анна Бедфорд узяла звичай збирати друзів на чашку пообіднього чаю – звідси й бере початок знаменитий англійський «five o’ clock». Відтоді вся країна – від королеви до селянина – рівно о 5-й годині вечора розливає по чашках гарячий ароматний напій. До речі, у традиціях англійського чаювання ще й до тепер простежується «східний слід». Англійці розбавляють чай молоком, як це робили монголи, й подають до нього солоне печиво, що нагадує японський звичай пити підсолений чай. Але і самі англійці відіграли в історії чаю важливу роль, поширюючи його по світу і культивуючи його.

Сьогодні чай вирощують майже в 40 країнах світу, найбільше – в Індії, Китаї, Шрі-Ланці, Кенії, Індонезії, Туреччині та В’єтнамі. Основними споживачами чаю є Росія, Велика Британія, Пакистан, США, Японія, та й українці теж полюбляють чай.

Чай – дуже дивна і складна рослина. До його складу входить більше 300 хімічних речовин(тільки для 270 вдалося розкрити хімічну формулу). Крім того, слід зауважити, що хімічний склад зірваного зеленого листка і сухої чаїнки, отриманої з нього, неоднаковий.

Читайте також: НАЗВАЛИ НАЙКОРИСНІШИЙ ГОРІХ ДЛЯ ІМУНІТЕТУ

До складу чаю входять дубильні речовини, ефірні олії, алкалоїди, амінокислоти, пігменти й вітаміни. Основним алкалоїдом чаю, як і кави, є кофеїн. Саме він є головним винуватцем потягу людей до чаю як тонізуючого напою. Вміст кофеїну під час переробки майже не змінюється. Хоча різні сорти чаю містять різний відсоток кофеїну. Тут вся справа в тому, що перший його листочок містить 4-5% кофеїну, другий- 3-4%, третій- 2,5%, інші- від 0,5 до 1,5%. У насінні чаю кофеїну зовсім нема. Ось чому чаї високої якості(виготовлені з перших листочків) містять більше кофеїну, ніж чаї із грубої сировини. Чай містить також і білок(за вмістом білка не поступається бобовим культурам). Чим вищий сорт чаю, тим більше у ньому Фосфору і Калію(важливих для живлення нервової і серцево-судинної системи). Наявність в чаї великої кількості розчинних цукрів – одна з беззаперечних переваг чаю, вона не тільки робить чай ідеальним антисклеротичним напоєм, особливо в поєднанні з йодом і вітаміном Р, а й забезпечує збереження в ньому вітаміну В. Чай- скарбниця корисних для людини речовин. Насолоджуйтесь цим ароматним напоєм і будьте здорові!!!

You cannot copy content of this page