fbpx

Яворівський пиріг, – такий пекли наші бабусі на Галичині

Яворівський пиріг – відома страва серед галичан.

Секрет смаку пирога – у поєднанні тонкого дріжджового тіста з картопляно-гречаною начинкою, присмаченою шкварками з цибулею.

Великі бритванки пирога часто готували до свят або до неділі, щоби мати пиріг готовим до борщу, холодцю чи просто так смакувати його зі сметаною.

Інгредієнти:

Тісто:

Борошно пшеничне – 450 г

Олія – 2 столові ложки

Сіль – 1 чайна ложка

Цукор – 1 чайна ложка

Молоко – 250 г

Яйце – 1 шт.

Дріжджі – 5 г (сухих) або 30 г пресованих.

Начинка:

Картопля чищена -1,5-1,7 кг

Гречана крупа – 200 г

Цибуля – 1 шт.

Сало – 200 г

Сіль, перець за смаком

Часник – 1 зубчик

Кріп – за бажанням.

Приготування:

Спочатку потрібно відварити очищену картоплю. Тим часом на розігріту сковорідку кладемо порізане сало. Коли воно трішки підтопиться, кидаємо нарізану на кубики цибулину і смажимо до золотистого кольору.

Готуємо тісто.

Дріжджі розводимо у теплому молоці. Додаємо сіль та цукор. Збиваємо яйце та додаємо олію. Масу збиваємо вінчиком. Поступово всипаємо просіяне борошно. Замішуємо м’яке та еластичне тісто, яке не липне до рук. Накриваємо тісто рушничком і залишаємо у теплому місці, щоби підійшло (приблизно до 1 години часу).

Відварену картоплю потрібно дуже добре перемнути у пюре, щоби не було грудочок. Опісля додаємо до пюре засмажену цибулю з салом. Додаємо попередньо запарену гречку, сіль, перець за смаком, подрібнений часник, зелень – і добре усе виминаємо. Даємо начинці остигнути.

Коли тісто підійде, ділимо його на дві частини. Одну частину тіста тонко розкачуємо і застеляємо на змащену олією форму, робимо бортики. Викладаємо готову начинку. Рівномірно розподіляємо її по всій поверхні.

Зверху накриваємо начинку іншою половиною тіста (тонко розкачаною) і защіпуємо краї. Змащуємо пиріг зверху жовтком.

Кладемо у розігріту до 180 градусів духовку приблизно на 50 хвилин.

Пиріг готовий, коли добре підрум’яниться.

Яворівський пиріг чудово смакує як гарячим, так і холодним.

Смачного!

You cannot copy content of this page