Через постійне відключення електроенергії, все частіше виникає питання: які продукти не псуються без холодильника?
Ми вирішили, розглянути дану тему, адже, наразі, бачимо її актуальність серед людей.
1. Мед
Вчені встановили, що це єдиний продукт на нашій планеті, термін придатності якого ніколи не закінчиться, адже для нього характерний низький вміст води та наявність високого рівня вуглеводів. Вірити цьому чи ні – вирішуйте самі. Але факт залишається фактом: мед має бути обов’язково. Звісно ж, йдеться про натуральний продукт, а не те, що продається в красиво упакованих баночках у магазинах.
Цікаво: сьогодні нам відомі історії, коли дослідники при розтині гробниць виявляли там цілком їстівний мед.
2. Білий рис
Цей вид круп багатий на дуже важливі вітаміни та мінерали. Продукт можна сміливо називати одним із ключових необхідних для виживання в екстремальних умовах. Тим більше, що при правильному зберіганні білий рис не втратить своїх якостей упродовж кількох десятків років. Про запас рекомендується брати саме рафінований продукт, який ще й за необхідності здатний замінити борошно.
Можливо, вам також буде корисно знати терміни зберігання інших круп:
бурий рис — 18 міс.;
гречка – 20 міс.;
манка, овес і перловка – 14 міс.;
пшоно – не більше 4 міс.
3. Макарони
Будь-які макарони без зайвих добавок здатні з легкістю перенести «посилання» в дальній куточок вашої комори. Але зверніть увагу в першу чергу на сухі та виготовлені з твердих сортів пшениці продовольства. Їхні смакові властивості не витрачаються на протязі всього терміну придатності, який становить 5-10 років. Найкраще помістити продукт із заводської упаковки у спеціальний контейнер або герметичний пакет.
4. Висушені фрукти та овочі
Відразу зазначимо, що лише однієї сушіння буде недостатньо, адже продукти ще й доведеться зберігатися в сухому місці, обмеженому від доступу до кисню. Лише за такої умови ви зможете зберегти їжу на два десятки років.
5. Вівсянка
Вам знадобляться саме прості, без різноманітних смакових добавок пластівці. Закрийте їх у спеціальних упаковках або пластиковому контейнері, оснащеному поглиначем кисню. При проведенні правильних дій ваш запас буде придатним близько 30 років.
6. Сублімовані продукти
Сублімована їжа – це та їжа, яка піддається вакуумно-сублімаційному сушінню. Сьогодні багато організацій проводять продаж цього продукту, розповсюджуючи вже готові та запечатані в необхідних ємностях продукти різного розміру. Їхній середній термін заощадження — 20 років.
7. Сіль, цукор та сода
Без цих добавок не може жодна страва. Створивши відповідні умови, ви зможете зберегти властивості та якість цих продуктів на довгі роки. Насамперед – бережіть їх від будь-якого контакту з водою. Сіль і цукор перемістіть у захищене від вологи та світлових променів місце, попередньо перенісши продовольство в керамічні або пластмасові контейнери з тугими кришками. Харчова сода знадобиться вам не тільки при готуванні, а й у господарській області. Вона з легкістю стане гарною заміною зубному та пральному порошку, допоможе очистити будь-які поверхні та послужить основою для приготування необхідних розчинів.
8. Пеммікан
Багато хто, напевно, вперше чують цю назву. Пеммікан є тією самою “справжньою їжею” людини, яка виживає в екстремальних умовах. Пеммікан – це подрібнене до стану порошку нежирне м’ясо, яке перемішують з однаковими частинами топленого жиру, а також сушених подрібнених ягід. У тому, що продукт протримається тривалий час, не втративши своїх властивостей – можете бути впевнені.
9. Сушені боби
Для того, щоб зберегти продукт протягом кількох десятків років, слід правильно його обробити та створити спеціальні умови зберігання. Насамперед, не забувайте, що боби повинні бути повністю сухими і найкраще їх утримувати в контейнерах у місці з прохолодними умовами.
10. Бульйонні кубики
Таке продовольство звичайно не зрівняється з оригінальним продуктом, але при необхідності і це пригодиться. Тим більше, що бульйонні кубики можна зберігати близько 10 років, дотримуючись відведених норм і правил.
Багато продуктів харчування зберігаються протягом тривалого завдяки заморозці, додаванні солі чи лимонної кислоти. Але все ж таки краще мати про запас кілька тих варіантів, для яких мінімальними умовами зберігання будуть прохолода, відсутність світла і кисню, а їх властивості та якість при цьому не зіпсуються. Лише тоді ви вже будете на половину готові до будь-яких екстремальних ситуацій, що виникають у житті дуже непередбачено.