Завдяки заморожуванню овочів та фруктів можна тішити сім’ю різними смачними стравами в холодні зимові вечори.
Але часто молоді господині запитують, чи можна заморожувати капустяне листя на зиму, щоб потім використовувати його для приготування голубців.
Кулінари стверджують, що заморозити листя з капусти легко.
Хоча цей процес досить простий, не займає багато часу, але важливо провести правильну попередню підготовку капусти.
Капусту для заморожування треба вибрати стиглу: помити її та видалити верхні листки.
Гострим ножем надріжте основи знизу качана, це допоможе відокремити листочки, не пошкодивши їх.
Щоб капустяне листя в процесі заморозки не ламалося, його потрібно попередньо пробланшувати, тільки так у нього з’явиться м’якість і гнучкість.
У велику каструлю налийте води приблизно на 1/3. Поставте каструлю на плиту і дочекайтеся, поки вода закипить.
У окріп акуратно складіть листя, але не більше 6-7 штук. Бланшувати потрібно 1-2 хвилини.
За допомогою шумівки дістаньте листя, швидко покладіть у миску з холодною водою, а потім на плоску тарілку. Струсіть зайву воду, що залишилася.
Листя викладіть на друшляк, щоб воно просохло, як слід.
Підготуйте герметичні поліетиленові пакети чи пластикові контейнери. Остигле листя складіть окремо в пакет, залишивши вільне місце зверху, приблизно 1,5-2 см.
Підпишіть пакет і поставте дату, щоб не заплутатися під час зберігання. Поставте заготівлю в морозильну камеру, де температура повинна бути приблизно – мінус 18 градусів.
Коли листя знадобиться, дістаньте пакет з морозилки, покладіть на тарілку і помістіть у холодильнику. Вже за декілька годин можна приступати до приготування голубців.
Зберігати капустяні листки у морозилці можна до десяти місяців, але не більше. Якщо капустяні листки витягли і розморозили, повторно заморожувати їх не можна.