fbpx

Як правильно їсти суші?

Якщо ви новачок в суші або ви не дуже добре знайомі з правильними методами вживання суші, то ця стаття ознайомить вас з етикетом суші.

Кроки:

1. З’їдайте кожен суші за один укус

Припустимо робити два укуси, однак, не кладіть суші назад на тарілку, якщо вже відкусили половинку. Після того як ви їх взяли, з’їжте все або утримуйте решту на паличках.

2. Не перестарайтеся з соєвим соусом

Замочувати суші в соєвому соусі – неприйнятно, тому що це мається на увазі, що оригінальний смак не добрий без соєвого соусу. Беріть тільки трохи соусу, щоб поліпшити смак.

Завжди занурюйте “нігірі-суші” верхом вниз в соєвий соус і їжте їх рисовою стороною вгору. Не затискайте суші занадто сильно, і розміщуйте їх так, щоб риба торкалась вашого язика.

3. Використовуйте рушник (“особірі”), який знаходиться перед вами, коли ви сідаєте

Особірі – це маленький, вологий рушник для рук, яким витирають пальці до і під час їжі. Після протирання рук, складіть його і покладіть назад (звичайно в невеликий кошик або на піднос). Він може бути повторно використаний під час їжі, навіть цілком культурно витерти ним обличчя.

4. Не соромтеся використовувати пальці в якості столових приладів замість паличок

Хоча більшість людей користуються паличками для їжі, суші традиційно їдять руками і цілком прийнятно так їх і їсти. Постарайтеся не просити вилки і ніж. Суші не стейк.

Читайте також: П’ять продуктів, які не можна мити перед приготуванням, і 5 – які потрібно

Приправи. Зазвичай, до суші додається васабі (зелена кулька) і маринований імбир (тонкі, рожеві скибочки, його кладуть поруч з васабі). Крім того, вам дадуть невелике дрібне блюдце з соєвим соусом, в який потрібно занурювати суші.

– Освіжайте рот шматочком імбиру, особливо між різними типами суші. Не їжте імбир одночасно з суші.

– Сідайте біля бару, якщо є можливість. Так ви зможете провести приємну бесіду з кухарем, спостерігаючи за процесом приготування безпосередньо.

Етикет використання паличок

1. Терти одноразові дерев’яні палички є поганим тоном. Якщо ви так робите, то це має на увазі, що палички дешеві і шорсткі, тим самим ви ображаєте заклад. Якщо палички дійсно шорсткуваті, то тактовно буде попросити нову пару.

2. Якщо ви в суші-барі, покладіть палички перед собою, нижче тарілки, паралельно краю столу. Кладіть палички на “хаши-оки” (підставка для паличок) гострим кінцем. Менш ввічливо класти їх на тарілку, але якщо ви так робите, то кладіть палички поперек тарілки, а не нахиляйте їх на тарілку.

– Не перехрещуйте палички. Це нічим не відрізняється від перехрещення ножа і вилки.

– Коли палички лежать на столі, то гострий кінець повинен бути направлений вліво якщо ви правша, і вправо якщо лівша.

– Ніколи не встромляйте палички вертикально в миску з рисом

3. Використовуйте широкий тупий кінець палички, щоб взяти суші із загальної тарілки, якщо немає інших приладів. Брати суші з загальної тарілки тим кінцем, яким ви кладете суші в рот, також ввічливо, як і брати їжу з шведського столу і облизувати прилади кожен раз коли ви щось кладете собі в тарілку або пити з чужої склянки. Якщо ви хочете поділитися, то також передавайте суші тупим кінцем зі своєї тарілки в чужу.

4. Не передавайте їжу з одних паличок в інші. Якщо вам необхідно передати суші іншій людині, підійміть їх і покладіть на його тарілку. Він зможе взяти суші своїми паличками.

– Передавати суші між паличками допускається тільки між дітьми і батьками або закоханими, як жест близькості.

Джерело – Порадник.

You cannot copy content of this page