В Україні вартість цибулі в рази нижча за ту, що була навесні і на початку літа нинішнього року. Але вже до новорічних свят ціни на цибулю можуть зрости. А потім до весни вони стануть утричі, а то й у чотири рази вищі, ніж зараз. Такий прогноз надає аналітик Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Максим Гопка.
Нині середня ціна на цибулю у найбільших столичних супермаркетах становить 12,46 грн/кг. Зокрема, її вартість у рітейлерів зараз така:
▪️Auchan – 12,3 грн;
▪️Metro – 12,2 грн;
▪️Novus – 11,59 грн;
▪️Varus – 12,3 грн;
▪️Megamarket – 13,9 грн.
Тобто після першого тижня листопада вартість цибулі утримується на рівні цін жовтня. Але вже до нового року ціна цього коренеплоду може почати зростати. Причому в результаті зростання буде суттєвим – утричі, а то й у чотири рази порівняно з нинішньою ціною.
“Я думаю, що наступного року навесні ціна ще може збільшуватися, і вартість 40 гривень за кілограм ми ще можемо побачити. Але не думаю, що ціна буде такою надхмарною, як була”,
– вважає аналітик.
Цибуля торішнього врожаю навесні цього року виявилася насправді “золотою”. Вже у січні 2023 року за кіло цибулі давали 34,89 грн, а на початок червня її вартість зросла до 63,47 грн/кг. Саме на червень поточного року припали пікові ціни на цибулю. Після того, як у продаж активно почала надходити зелена цибуля та молода ріпка з-за кордону, ціни пішли на спад.
Максим Гопка пояснює таке зростання вартості цибулі на початку цього року обмеженим запасом власного овочу, а також обмеженим його імпортом. У тих країнах, звідки ми традиційно імпортуємо цибулю, минулого року також із її врожаєм не склалося. Тому навесні була обмежена пропозиція, і ціни на цибулю пішли нагору.
Наступної весни вони теж зростуть, адже сезонний чинник ніхто не скасовував. Однак такої вартості, як була на початку нинішнього року, чекати не варто. Хоча й ціна в 40 грн/кг, прогнозована аналітиком, також відчутно кусатиметься.
Отже, тим, хто має можливість зробити зараз запас цибулі хоча б до кінця поточного року та на перші два-три місяці 2024 року, варто про це подбати.