Завершується календарна осінь, а в повітрі вже витає радісний настрій зимових свят! Саме так, адже до свят готуються заздалегідь. Та, мабуть, найбільше радості приносить дітям свято Миколая.
Пам’ятаю, ще будучи дитиною, в хаті завжди пахло святом. Так, саме пахло, бо для нас, дітей, напередодні випікали смаколики, які так і називалися «Миколайки», за спеціальною рецептурою, яка передавалася від діда-прадіда, та й у спеціальних формах. Звісно, це все робилося в тайні, пізно вночі, щоб зробити сюрприз.
Це вже з часом ти сам випікаєш таке диво, щоб подарувати своїм дітям, а ще роздати друзям, близьким, родині, відправити воїнам на фронт! І кілька ночей і днів твоя кухня перетворюється на справжнісіньку фабрику по виготовленні «Миколайків». І все для того, щоб кожен міг доторкнутися до свята!
Отож, ділюся тим унікальним рецептом, який переходив від діда-прадіда в нашій родині. До речі, таке тісто не псується, може бути придатним до вживання і пів року! Бо має природні консерванти!
Печіть на здоров’я та головне – прагніть на щодень творити свято доброти!
З одного замісу виходить 17 штук.
Вам знадобиться:
Тісто:
4 яйця
1 скл.цукру
2 ст.л меду
2 ст.л. олії
100 гр. води
1,5 чайної ложки соди
100 гр. маргарини
дрібка кориці та гвоздики (бажано меленої) – на кінчик ножа.
Потім додаємо 7-8 стаканів муки.
Люкор:
1 білок
цукор-пудра
лимон.
Приготування:
Перед тим, як починаємо місити тісто, наші форми відправляються в духовку. Бо мають добре розігрітими. Адже вони чавунні. Зате, кожен “Миколайко” згодом готуватиметься 6-7 хвилин.
Коли наші форми нагріваються, змішуємо тісто. Всі інгредієнти заварюємо, постійно помішуючи так, щоб вийшла однорідна консистенція, проте, сама рідина не закипіла. Поставити, щоб вистигло. До готової суміші додати 7-8 стаканів муки. Замісити тісто (має бути таким, як на вареники). Розкачуємо ковбаску і ділимо тісто на рівні частини. Кожну з яких розкачуємо.
Перед тим, як накласти тісто у форму, її змащуємо олією. І пам’ятаємо, коли накладаємо тісто, що форми гарячі, отже, треба працювати швидко, адже тісто під руками готується. Закидаємо до духовки печемо 6-7 хв. При температурі 150-160 ºС.
Коли наша випічка готова, робимо люкор. Збиваємо білок з 1 яйця, додаємо цукор пудру та сік лимона. Цукор-пудрою та соком лимона регулюємо консистенцію нашого люкору: якщо він загустий- додаємо сік, і навпаки…
Готовим люкором через кондитерський шприц вимальовуємо наших “миколайків”. І пам’ятайте, люкор швидко загусає, тому працювати треба в темпі.
Зате результат оправдовує будь-які очікування!
Готуйте з любов’ю! І хай такий солодкий подарунок принесе радість тим, хто його отримає!
Марія СЕРПАНОК