fbpx

Вареники від Євгена Клопотенка з сирно-маковою начинкою та солодким соусом: таких ви точно не куштували

Хоч рецептів вареників багато, адже це – одна із найпопулярніших українських страв, але таких ви точно не куштували. Пропонуємо особливий рецепт ніжних вареників від українського шеф-кухаря Євгена Клопотенка. Начинка для вареників – домашній сир та мак, а тісто заварне: надзвичайно м’яке, пухке і еластичне.

Інгредієнти для заварного тіста
500 г борошна
250 г гарячої води
4 ст. л. соняшникової олії
½ ч. л. солі
1 дрібка цукру

Начинка для вареників
500 г домашнього сиру
1 яйце
5 ст. л. маку (+1 ст. л. цукру)
2 ст. л. цукру

Інгредієнти для соусу
2-3 ст. л. сметани
2-3 ст. л. згущеного молока
цедра при подачі за бажанням

Приготування
Готуємо вареники з заварного тіста, воно виходить ніжнішим. Якщо хочете, можете додати 1 яйце, тоді тісто буде більш пружним. Прогрійте в сотейнику 250 мл води до появи пари, до 70-80 градусів. У чашу комбайна висипте 500 г борошна, додайте гарячу воду, ½ ч. л. солі і дрібку цукру. Додайте 4 ст. л. соняшникової олії і поставте замішуватися з насадкою-гак. Можна замісити тісто і без комбайна. Спочатку перемішуйте інгредієнти ложкою, а коли тісто трохи охолоне, продовжіть руками. Готове тісто трохи підмішайте руками, оберніть харчовою плівкою і поставте в холодильник на 20-30 хвилин.

Готуємо начинку для вареників
Змішайте 5 ст. л. маку з 1 ст. л. цукру. Перемеліть у подрібнювачі, кавомолці або просто в ступці. Так мак краще розітреться. З’єднайте перетертий мак з 500 г сиру 9% жирності, але можете взяти будь-який інший.
Додайте до начинки 2 ст. цукру і вбийте 1 яйце. Добре перетріть начинку виделкою до однорідної консистенції.

Дістаньте тісто з холодильника і розкачайте його в пласт товщиною 1-2 мм. За допомогою склянки чи будь-якого іншого предмета зробіть кружечки з тіста. На один край викладіть начинку, загорніть другим краєм. Сформуйте таким чином всі вареники. Якщо є бажання, зробіть по краях гарний візерунок у формі косички.

Як варити вареники?
Варіть вареники з сиром в киплячій воді 3-5 хвилин після закипання. Для соусу з’єднайте в мисочці 2-3 ст. л. сметани і 2-3 ст. л. згущеного молока. Трохи перемішайте і полийте готові вареники. Або можна залишити соус в мисочці та вмочати вареники. За бажанням натріть зверху трохи лимонної цедри для свіжості і цитрусового аромату. Смачного!

Рецепт: Євген Клопотенко, Youtube

You cannot copy content of this page