Популярну безглютенову дієту по-різному інтерпретують в Інтернеті, рекламі про неї говорить деякі знаменитості.
Проте від цього застерігає виконуюча обов’язки міністра охорони здоров’я Уляна Супрун на сторінці у Facebook.
Вона пояснює це тим, що глютен або клейковина – це запасний білок. Цей продукт є безпечним для більшості людей і добре засвоюється організмом.
Проте для 1% людей планети вживати глютен дуже нeбeзпeчно, це пов’язано з аутоiмунною хвoрoбoю, яка зветься глютенова eнтeропатiя або целiакiя. Коли ці люди вживають глютен, то імунна система створює антитіла, що руйнують стінки кишкiвника. Це порушує процес всмоктування поживних речовин.
Читайте також: “У нього на фото сумні очі”: у Мережі з’явилося дитяче фото Олега Винника
В інших випадках люди без целiакiї відмовляються від поживних речовин, таких як залізо, кальцій та білок, а також від клітковини, важливих вітамінів.
Супрун також пояснює, що немає жодного дослідження, які підтверджують користь безглютенових продуктів. А виробники безглютенових продуктів використовують міфи про глютен, щоб підвищити продажі.