fbpx

Скільки часу нашому організму необхідно для перетравлення різної їжі?

Певна їжа вимагає окремої «уваги» до себе з боку травної системи . Іншими словами, організм витрачає сили і енергію на перетравлення і засвоєння корисних речовин по-різному.

Фахівці поділяють їжу за часом її перетравлення в шлунку на чотири категорії : їжа, яка засвоюється швидко (в основному вуглеводи); їжа із середнім часом засвоєння (білкова їжа); їжа тривалого засвоєння (жирні продукти і поєднання жирних з білковими);  їжа надмірно тривала у засвоєнні, що складно перетравлюється (жири + білки + вуглеводи). Розповімо конкретніше, чого слід очікувати від тих чи інших продуктів.

Час перетравлення їжі

Тим, хто страждає від шкідливої звички – переїдання , радимо задуматися: можливо, ви їсте в той час, коли шлунок ще не розпрощався з попередньою порцією їжі? І ви його просто перевантажує?

Перетравлювання їжі в шлунку

До першої категорії, про яку ми написали на початку статті, тобто, до легкозасвоюваної їжі відноситься більшість фруктів (крім бананів, авокадо і їм подібних), ягоди, соки (як овочеві, так і фруктові), кефір. Такі продукти потрапляють зі шлунка в кишечник вже через 35-45 хвилин.

Друга категорія складається з: овочів і зелені, молочної продукції (крім кисломолочного і твердого сирів),  горіхів і насіння, сухофруктів. Така їжа не затримується в шлунку більше, ніж 1,5-2 години.

Третя група представлена ​​крупами і кашами, горіхами і насінням (НЕ замоченими!), кисломолочним і твердим сиром, грибами і бобовими (тільки відвареними), а також хлібобулочними виробами з борошна вищих сортів. Для їх перетравлення організму необхідно в середньому 2-3 години.

У четвертій категорії знаходяться: чай або кава з молоком, м’ясо (включаючи птицю), риба, макарон (крім виготовлених з твердих сортів пшениці), всі види консервів. Такі продукти перетравлюються досить довго, або взагалі не перетравлюються.

Зазначені цифри – усереднене значення, що відноситься до людей зі здоровою системою травлення. Та й то, час перетравлення ще залежить від індивідуальних особливостей організму, а також кількості з’їденої їжі.

Ось які висновки можна зробити, керуючись цією інформацією:

щоб підтримувати своє тiло у формі, не обов’язково дотримуватися виснажливих дієт. Досить вживати якомога більше легкозасвоюваних продуктів;

намагайтеся їсти менше їжі з 4 категорії, особливо вранці і перед сном;

грамотно поєднуйте продукти: не радимо вживати за один прийом їжу, що має різний час засвоєння в шлунку;

при проблемах з шлунково-кишковим трактом краще обмежитися їжею з 1 і 2 категорій;

у вечірній час рекомендується вживати ту їжу, яка відноситься до 1 і 2 категорій.

Цікавим є той факт, що тепла їжа знаходиться в шлунку близько 2-3 годин і тільки потім потрапляє в тонкий кишечник, де і триває процес розщеплення корисних речовин з продуктів. Холодна ж їжа проходить цей процес швидше: білки, не встигнувши повністю перетравитися, відправляються в тонкий кишечник, де як раз таки розщеплюються і всмоктуються вуглеводи.

Якщо дотримуватися принципу, про який ми згадали, і не їсти, поки в шлунку знаходиться їжа з попереднього прийому, то можна добре оздоровити організм. Схуднення – це раз, адже ви не переїдаєте, здоров’я шлунково-кишкового тракту – два, і три – шлунок поступово зменшиться в розмірі , а нова звичка не переїдати залишиться з вами.

Читайте також: Насіння льону: корисні властивості для схуднення та поліпшення роботи шлунково-кишкового тракту

Це варто знати, адже саме від цього необхідно відштовхуватися, приймаючи рішення сісти на дієту, а також при виборі дієти!

Отже, давайте розглянемо детальніше:

1. Фруктові та овочеві соки засвоюються 15 – 20 хвилин.

2. Коли ви п’єте воду на порожній шлунок, вона відразу ж потрапляє в кишечник.

3. Змішані салати (овочі та фрукти) перетравлюються протягом 20 – 30 хвилин.

4. Кавун засвоюється за 20 хвилин.

5. Диням потрібно для переварювання 30 хвилин.

6. Апельсини, виноград і грейпфрути також вимагають для засвоювання півгодини.

7. Яблука, груші, персики, вишні та інші напівсолодкі фрукти перетравлюються за 40 хвилин.

8. Овочі, такі як помідори, салат («роман», бостонський, червоний, листовий, садовий), огірки, селера, червоний або зелений перець та інші соковиті овочі, вимагають для своєї переробки 30-40 хвилин.

9. Щоб організм переробив такі коренеплоди, як ріпа і морква, буде потрібно не менше 50 хвилин.

10. Авокадо, уживані на голодний шлунок, перетравлюються 1-2 години, через те, що вони містять велику кількість жирів.

11. Для перетравлення овочів, що містять крохмаль, таких як топінамбур, жолуді, гарбуз, солодка і звичайна картопля, каштани знадобиться близько години.

12. Крохмалиста їжа, така як рис, гречка, лобода, перловка в середньому перетравлюється 60-90 хвилин.

13. Бобові – крохмаль і протеїни, сочевиця, лімська і звичайна квасоля, нут, каянус (голубиний горох) та ін. вимагають на засвоєння 90 хвилин.

14. Насіння соняшника, гарбуза, динної груші і кунжуту перетравлюються близько двох годин.

15. Такі горіхи, як мигдаль, ліщина, арахіс, горіх-пекан, волоські і бразильські горіхи засвоюються 2,5-3 години.

16. Якщо насіння і горіхи на ніч замочити у воді, а потім потовкти, вони швидше засвояться.

17. 1-2 години – вода, чай, кава, какао, бульйон, молоко, яйця, зварені некруто, рис, риба річкова відварна.

18. 2-3 години – яйця, зварені круто, омлет, риба відварна морська, відварна картопля, хліб.

19. 3-4 години – курка і яловичина (відварна), житній хліб, яблука, морква, редис, шпинат, огірки, смажена картопля, шинка.

20. 4-5 годин – боби (квасоля, горох), дичина, оселедець, смажене м’ясо.

21. 5-6 годин – гриби, шпик.

Намагайтеся не їсти за 3-4 години до сну.

Час перетравлення також залежить від індивідуальних особливостей організму і кількості спожитої їжі.

Обов’язково поділіться статтею в соцмережах. Віримо, що когось вона змусить задуматися над тим, як слід правильно харчуватися.

You cannot copy content of this page