Що приготувати у Святвечір
Святвечір для багатьох людей не менш урочистий день, ніж саме Різдво. Саме на Святвечір збирається в будинку вся родина, йде активне приготування до свята, а ввечері всі сідають за стіл.
На стіл подаються прості пісні страви, але вони не менш смачні, аніж ті, які вже завтра стоятимуть на святковому столі. У кожної сім’ї свої рецепти та традиції.
У цій статті наведено кілька страв, які легко можна приготувати на Святвечір.
Кутя
Кутя – серце передсвяткової трапези. Її готували обов’язково, ставили в центр столу і кожен мав скуштувати бодай ложку цієї страви.В ідеалі кутю готують із пшениці (упарюють у печі або в духовці до готовності), додають мед, родзинки, розтертий мак. Простіший варіант: перловка.
Оселедець
Оселедець подають з рослинною олією і цибулею, нарізаною кільцями або півкільцями. Можна замаринувати шматочки в олії з цибулею за добу до подачі, щоб філе просочилася олією.
Риба
Оскільки напередодні Різдва віруючі тримають піст, то замість м’яса на стіл подавалась риба. Її смажили, запікали чи гасили.
Картопля
З будь-якою рибою чудово поєднується картопля. Його можна відварити і полити олією з обсмаженою в ній цибулею. А можна зробити картопляну кашу, розім’явши картоплю і додавши в неї засмажку з цибулі та олії.
Голубці
Пісні голубці чудово урізноманітнять меню Святвечора. Готуються вони як і звичайні. Відрізняється лише начинка.
Потрібно відварити сушені гриби приблизно 30 хвилин і дрібно нарізати. У сковороді обсмажити цибулю, потім додати гриби, натерту моркву.
Змішати таку засмажку можна з відвареним до напівготовності рисом. А можна натерти на дрібній тертці сиру картоплю, відкинути її на сито, щоб стекла вода, потім змішати з грибною засмажкою. Начинку посолити та поперчити.
Готують голубці у духовці або гасять на газі. У воду для гасіння додають томатну пасту.
Грибний бульйон
Бульйон, що залишився від грибів, можна засмажити цибулею, посолити та подавати до столу в такому вигляді. Добре поєднується з прісними коржами.
Компот
Компот із сухофруктів краще приготувати заздалегідь і дати йому настоятися. Найкраще зварити його вранці, укутати в рушник і поставити у тепле місце. Тоді у напою буде насичений смак та аромат.