Події
Що потрібно знати українцям за місяць до безвізу: головні правила і поради

Безвізовий режим України з Євросоюзом орієнтовно почне працювати 11 червня. Напередодні цієї дати видання “Європейська правда” склала довідник, у якому відповіло на найбільш поширені питання, які задають українці щодо нового порядку перетину кордону.

У статті видання йдеться про необхідні для перетину кордону документи, про безвіз для дітей, про правила спілкування з європейськими прикордонниками та багато іншого.

Куди їдемо?

– Які країни відкривають для нас безвіз?

Йдеться про 30 країнах. Повний перелік тридцятки такий: Австрія, Бельгія, Болгарія, Греція, Данія, Естонія, Ісландія, Іспанія, Італія, Кіпр, Латвія, Литва, Ліхтенштейн, Люксембург, Мальта, Нідерланди, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Словаччина, Словенія, Угорщина , Фінляндія, Франція, Хорватія, Чехія, Швейцарія, Швеція.

Крім згаданої “тридцятки”, безвізовими стануть також європейські карликові держави (від Монако до Ватикану).

Дитячий безвіз і паспорти без відбитків

– А як із дітьми? Для них доведеться, як і раніше, отримувати візу? Діти ж не здають відбитки пальців!

У дітей до 12 років, яким оформляють паспорт, дійсно не беруть відбитки пальців. Вважається, що це не має сенсу – у такому віці малюнок пальця ще може змінитися. Але без відбитків паспорт не перестає бути біометричним!

І за українським законодавством, і за світовою практикою біометричної інформацією вважають також фото, якщо воно записано на спеціальному чіпі, вшитому в сторінку паспорта. А фото, як відомо, є навіть у паспортах немовлят.

Звідси випливає відповідь на ще одне питання:

– Чи буде діяти безвіз для тих, хто отримав новий паспорт, але не здавав відбитки?

Ознакою біометрії не є відбитки, а чіп. Відсутність відбитків на ньому – не така вже й рідкісна штука.

У цьому і в подібних випадках так само буде діяти безвізовий режим. Більше того, фахівці ГМС кажуть, що європейський прикордонник навіть не знає, що ваша біометрика “неповна” – доступ у зону паспортного чіпа з відбитками мають тільки українські держоргани.

– І ще, повертаючись до “дитячої теми” – про фото.

Зважайте на те, що стара система з фото дитини, вклеєним у паспорт, йде в минуле – фото вже два роки не вклеюють, для кожної дитини, навіть для немовляти, необхідно оформляти окремий паспорт.

А з квітня 2018 прикордонники остаточно припинять випускати за кордон дітей, які подорожують за батьківськими паспортами, навіть у сусідні Молдову або Білорусь.

– А нотаріальний дозвіл від батька/матері також не потрібно?

Зараз на кордоні треба, щоб обоє батьків виїжджали разом із дитиною; інакше той, хто не їде, повинен надати нотаріально завірений дозвіл на поїздку свого сина або дочки.

Ця вимога діятиме і надалі.

Ця норма не пов’язана з правилами в’їзду в ЄС. На шенгенському кордоні ваша довідка нікого не буде цікавити; її перевіряють при виїзді з України. А тому – ніяких змін тут не відбудеться.

А ось оформляти паспорт для дитини може один із батьків, присутність двох не є необхідною.

– Дитині майже 14 (або майже 16) років. Краще робити паспорт до того чи після?

Для дітей різного віку є відмінності в оформленні паспорта. До 12 років діти не здають відбитків, але “якість” паспорта від цього не змінюється, він дає право на безвіз. Для оформлення паспорта потрібно свідоцтво про народження дитини.

А ось із 14 років все змінюється: з цього віку закордонний паспорт видадуть тільки тим дітям, хто вже має Id-карту (замінник внутрішнього паспорта), без неї документи не приймуть; оформлення Id забирає близько 20 днів. Отже, терміново отримати закордонний паспорт у цей період неможливо.

Якщо дитині може знадобитися поїхати за кордон одразу після настання 14-річчя – подбайте про це заздалегідь, оформіть паспорт до цієї дати.

Із 16-річчям ситуація інша, у цьому віці оформляти паспорт стає легше, а його “якість” – вища. По-перше, дитина має право йти по паспорт сама, без батьків. По-друге, в 16 років видається паспорт, термін дії якого – 10 років. До цього діти отримують тільки 4-річні паспорти.

Візи та “дорослі” паспорти

– Для мене не проблема отримати візу; я можу піти за нею з біометричним паспортом?

Ні, у вас просто не приймуть документи.

Наші сусіди з Молдови пройшли точно такий шлях; у них також поширювали чутки, що “безвіз нічого не дає”, “з візою у паспорті через кордон пустять, а без візи – як складеться”.

Тоді в ЄС прийняли рішення: всі посольства зобов’язали відмовлятися приймати біометричні паспорти на оформлення “шенгену”. В Україні буде прийнято таке ж рішення.

– Що робити тим, хто має старий паспорт і візу?

Для тих, хто не хоче міняти паспорт, не відбудеться ніяких змін. Діючі візи залишаться чинними, а коли їх дія закінчиться – ви знову можете податися на “шенген”, якщо ваш паспорт не біометричний. Хоча масовим оформлення віз не буде, адже замовити біометричний паспорт – легше і зазвичай дешевше, ніж нову “шенгенку”, а ніякої переваги від наявності візи ви не отримаєте.

Ви також маєте право оформити новий біометричний паспорт, залишивши старий у себе. Про це необхідно повідомити при оформленні паспорта, пояснивши таку потребу.

Що потрібно мати на кордоні

– Звідки можна їхати в ЄС без віз, тільки з України?

Безвізовий режим буде діяти для всіх, хто має українські біометричні паспорти для виїзду за кордон.

Неважливо, звідки ви їдете в ЄС – з України, з Туреччини, з Африки або з Америки – вам не знадобиться віза для перетину кордону. Місце в’їзду ви обираєте самі. Немає проблеми в тому, щоб заїжджати через Польщу, якщо зупинятися плануєте в Німеччині, і навпаки.

І, звичайно ж, безвіз дає можливість заїжджати в ЄС багаторазово. Головне – не перевищити норму 90/180 днів (про неї нижче).

– Невже в Шенгені тепер не відмовляють у в’їзді українцям?

Звичайно ж, відмови будуть. Безвізовий режим не гарантує право в’їзду в ЄС, так само, як віза в паспорті не давала таких гарантій.

Але тепер у прикордонника буде менше підстав не пустити туриста в ЄС.

Досі нерідко відмовляли у в’їзді, коли прикордонник з’ясовував, що віза оформлена на фіктивні документи – наприклад, людина отримала польський “шенген”, “тому що так легше”, а насправді запланувала подорож до Італії або Іспанії. З безвізовим режимом ця проблема зникає.

Ще одна деталь: якщо раніше була важливою візова історія, то зараз її роль буде грати історія поїздок. До людини з декількома перетинами кордону різних країн питань майже не виникає. “Група ризику” – ті, хто їде з порожнім паспортом.

– Як довести, що я – чесний мандрівник?

Є дві ключові рекомендації:

1) бути спокійним;

2) бути щирим.

Ви повинні бути готові спокійно і переконливо пояснити прикордоннику, куди їдете, як надовго, з якою метою, як будете пересуватися і коли виїдете з Шенгенської зони або території Євросоюзу. “Заборонених” варіантів туристичного відпочинку не існує, тому краще говорити правду – ви точно зможете її обґрунтувати.

При перетині кордону за біометричними паспортом треба бути готовим: 1) пояснити і обґрунтувати мету візиту; 2) довести фінансову спроможність. Розберемо найпоширеніші питання за цими пунктами.

Готелі, гроші і запрошення

– Скільки грошей потрібно мати для подорожі?

У народі існує думка, що на кордоні треба мати готівку в обсязі 50 євро на людину в день; вона в принципі є некоректною.

На сайті Єврокомісії є перелік орієнтовних сум для розрахунку вартості перебування; саме на них буде посилатися прикордонник при вирішенні питання.

На практиці перевірка наявних коштів здійснюється досить рідко.

Однак для впевненості в тому, що ви спокійно перетнете кордон, радимо мати на картці або готівкою кошти в сумі, зазначеній у таблиці.

– Як довести, що я маю гроші на картці?

Прикордонний кодекс ЄС не дає однозначної відповіді на це питання. З досвіду, зазвичай досить тільки показати картки і сказати, що плануєте користуватися ними.

Якщо ж прикордонник наполягає, і ви не маєте всієї суми готівкою, у вас залишаються варіанти: чек із банкомату на прикордонному пункті (якщо банк дає можливість переглянути баланс), смс-банкінг, інтернет-банкінг і т.д. (з телефонним банкінгом буде складно через мовний бар’єр, але цей шлях також можливий).

Наявність чека, або довідки з банку чи іншого паперового підтвердження не є вимогою: вам не можуть відмовити у в’їзді в ЄС тільки через відсутність папірця, якщо ви готові довести наявність коштів іншим шляхом.

Читайте також: Вимоги ЄС для безвізових подорожей: коментований переклад прикордонного кодексу

І тим більше – забудьте про довідку з роботи, виписки про рух коштів на рахунку та інші папери, які доводилося збирати для подання на візи в консульство.

На кордоні вони нікого не цікавитимуть.

– Чи потрібен поліс страхування?

Страхування не є обов’язком (хоча при візовому режимі цей документ був серед обов’язкових). У прикордонному кодексі ЄС взагалі не згадується про страхування; відповідно, за його відсутність вам не можуть відмовити у в’їзді.

А ось якщо ви подорожуєте на автомобілі, то вам точно доведеться купити страховий поліс. Без страхування цивільної відповідальності, так званої “зеленої карти”, автомобіль не пустять на територію ЄС. Зазвичай цей поліс можна купити на кордоні.

Правила безвізу – про роботу і не тільки

1) Безвізовий режим дозволяє громадянам України знаходитися на території країн ЄС не більше 90 днів протягом 180-денного періоду.

2) Подорожуючи без візи, ви не маєте права на оплачувану роботу на території ЄС. Для цього, як і раніше, потрібна віза.

Обидва ці правила діяли також при візовому режимі; їх порушення загрожує депортацією і забороною на в’їзд до ЄС.

– Що значить правило 90/180?

Мандрівник не повинен перебувати в Шенгені більше 90 днів протягом будь-якого періоду в 180 днів.

Для тих, хто сумнівається, чи не перевищив він цю норму, на сайті Єврокомісії є спеціальна форма – так званий “шенгенський калькулятор”.

Щоб залишитися в Євросоюзі на більш тривалий період, вам потрібна “довга” національна віза (наприклад, робоча або студентська) або вид на проживання.

До слова, після завершення візи і маючи на руках діючий біометричний паспорт, ви можете залишитися в ЄС ще на 90 днів, коли робота або навчання завершується – перебування за національною візою не враховується у правилі 90/180.

– Будь-яка робота заборонена, є винятки?

Ті, хто в’їхав в ЄС без візи, не мають права на оплачувану роботу. Це правило стосується також сезонної роботи, яка формально укладається в дозволені 90 днів перебування в Шенгені.

Читайте також: ЄС анонсував важливе оголошення щодо безвізу з Україною

Однак ви маєте право легально влаштуватися волонтером – виконувати роботу, за яку немає оплати, але надається їжа і житло. В ЄС є багато таких можливостей для молоді, яка хоче подорожувати по світу.

Але якщо ви отримаєте за роботу хоча б символічну плату – перетворитеся на порушника міграційного законодавства.

Важливий момент: бізнес-поїздки і відрядження, за які платить український роботодавець, не рахуються “роботою в ЄС” і є законним приводом для безвізових поїздок.

Також ви маєте повне право поїхати в ЄС, щоб домовитися про працевлаштування. А далі – повертаєтеся в Україну, отримуєте робочу візу і їдете легально працювати. Зрештою, це у ваших інтересах: легальні працівники не ризикують потрапити під депортацію і заборону в’їзду, та ще й отримують більше, ніж “нелегали” на точно такій же посаді.

Джерело.

Реклама

Related Post