fbpx

Руйнують здоров’я: міфи в які ми віримо обираючи здорове харчування

Британський дієтолог Ріаннон Ламберт назвала п’ять міфів здорового харчування, які руйнують здоров’я. За словами фахівця, вона часто зустрічається з людьми, які правильно харчуються, але, при цьому, не отримують бажаних результатів щодо фігури або скаржаться на погіршення здоров’я, пише НВ.

Головна причина таких «результатів» – неправильний підхід до харчування, часто заснований на поширених помилках. Щоб уникнути негативного досвіду, Ріаннон Ламберт розвінчує п’ять головних міфів.

1.Вживати яйця – шкідливо. Багато людей мінімізують вживання яєць, а деякі і зовсім відмовляються від них, через те, що в них міститься холестерин, який збільшує ризик розвитку серцевих хвороб. Насправді яйця викликають підвищення літопротеідів високої щільності – «хорошого холестерину». Його головна роль – транспортувати надлишковий «поганий» холестерин для переробки в печінку. За словами дієтолога, яйця вживати корисно і потрібно, адже вони містять білок, корисні жири, вітаміни і унікальні антиоксиданти. Ламберт рекомендує вживати до трьох яєць на день.

2. Жирні продукти – причина зайвої ваги. Ще в 1970-х поширився міф, що жирні продукти сприяють набору ваги. Таким чином рік за роком в супермаркетах стали все більше з’являтися знежирених продуктів. Згодом цей міф розвінчали, але багато хто досі не поспішає відмовлятися від знежирених продуктів.

За словами експерта, в таких продуктах міститься багато цукру і інших штучних підсолоджувачів, які не несуть ніякої користі. Насправді жири необхідні для захисту внутрішніх органів від пошкоджень і нормальної роботи всього організму. Тому, дієтолог радить вживати більше жирної риби, горіхів, авокадо і жирних йогуртів.

3. Рослинна олія – корисна. Як розповідає дієтолог, багато людей впевнені, що рослинна олія не тільки корисна, а й знижує ризик розвитку хвороб сeрця через вміст жирних кислот. Але важливо пам’ятати, що не всі кислоти однакові. Зазвичай виділяють омега-3 і омега-6, які різняться за своїми властивостями. Омега-3 містяться у великій кількості в жирній рибі і борються із запаленнями і багатьма захворюваннями. Що стосується Омега-6, то їх надлишок призводить до протилежного ефекту. Тому дієтолог радить переглянути раціон в сторону продуктів з високим вмістом омега – 3.

4. М’ясо – шкідливе. Рианнон Ламберт стверджує, що багато хто відмовляється від м’яса, особливо червоного, оскільки воно негативно впливає на здоров’я і фігуру. Такі негативні наслідки дійсно зустрічаються, але причиною тому стають напівфабрикати, а також неорганічне м’ясо. Якщо правильно готувати м’ясо і вживати його в помірних кількостях, то продукт принесе тільки користь. У ньому міститься білок, необхідні мікроелементи, вітаміни і мінерали, яких немає в інших продуктах.

Читайте також: Медики розповіли, як коров’яче молоко впливає на здоров’я дітей

5. Всі калорії рівні. За словами експерта, вона часто зустрічає людей, які впевнені, що для схуднення потрібно всього лише рахувати калорії. Ламберт не згодна з такою думкою, адже те, що людина їсть – важливіше за кількість спожитих калорій. Кожен продукт по-різному впливає на організм, адже містить унікальний набір поживних речовин і вітамінів.

У прагненні схуднути дієтолог радить побудувати раціон навколо продуктів з низьким глікемічним індексом, оскільки вони містять клітковину і білок, завдяки яким засвоюються повільніше.

«Можна з’їсти вареної картоплі, а можна – пончиків на 400 калорій. Цифра та сама, але вплив на організм діаметрально протилежний», – підкреслила Ламберт.

You cannot copy content of this page