Різдвяний піст 2016-2017: що можна їсти і як правильно дотримуватися посту.
Православний Різдвяний піст 2016 – це останній багатоденний піст у цьому році. Початок Різдвяного посту в листопаді припадає на 28 число. І триває піст до 6 січня 2017 року. Закінчується піст у ніч з 6 на 7 січня зі сходом першої зірки, яка знаменує світле свято Різдва Христового.
Так само, як і Великий, Різдвяний піст триває сорок днів і тому називається в Церковному уставі Чотиридесятницею. Заговини на цей піст припадають на день пам’яті святого апостола Пилипа – звідси ще одна назва Різдвяного посту – Пилипівський піст.
Читайте також: Три рецепти пісних котлет
Навіщо дотримуватися Різдвяного посту
Зимовий Різдвяний піст встановлений церквою, щоб освятити останню частину року таємничим оновленням духовного єднання з Богом. Різдвяна Чотиридесятниця символізує сорокаденний піст Мойсея, який в результаті отримав на кам’яних скрижалях напис словес Божих. Християни в цей період постять, моляться, проходять очищення від гріхів, щоб з чистим серцем, душею і тілом підготуватися до святкової зустрічі Різдва Христового.
Також не забувайте, що Різдвяний піст передбачає не тільки обмеження в харчуванні, а й певний внутрішній настрій, духовне очищення, інакше він перетвориться на банальну дієту. Справжній піст пов’язаний із молитвою, покаянням, прощенням образ, викоріненням злих думок, утриманням від спокус і пороків, відмови від розважальних і видовищних заходів. Піст – це не мета, а засіб смирення своєї плоті і очищення від гріхів.
Як харчуватися в Різдвяний пост
Статут православної церкви вчить, що в дні Різдвяного посту, як і в інші пости в році, слід утриматися від таких продуктів: м’яса, яєць, молока і молочних продуктів (сиру, вершкового масла тощо), а у деякі дні і риби.
У понеділок, середу і п’ятницю Різдвяного посту церковним статутом заборонено вживати рибу і вино, дозволяється тільки сухоїдіння і їжа без олії.
В інші дні Різдвяного посту – вівторок, четвер, суботу та неділю – можна вживати їжу з олією. Крім того в суботу та неділю, а також у дні великих церковних свят під час Різдвяного посту, якщо ці дні припадають на вівторок і четвер, дозволена риба і вино.
У період з 2 по 6 січня піст посилюється, тобто в ці дні Різдвяного посту не можна вживати рибу навіть у суботу та неділю.
Кому не слід постити в Різдвяний піст
Як правило, в наш час суворого посту дотримується сама церква, а також найбільш віруючі. Хворим людям, вагітним і жінкам, які годують, а також дітям допускається послаблення посту. А тому, перш ніж постити, обов’язково порадься зі своїм лікарем, а також священиком. Адже піст полягає не в тому, що ми їмо, а в тому, що ми можемо пожертвувати заради віри і Бога, не завдаючи шкоди своєму здоров’ю.
Читайте також: Піст дуже корисний для здоров’я, але не всім – дієтолог (відео)