fbpx

Різдвяні пампушки, які довго не черствіють і не втягують олію

Інгредієнти:

– 250 мл картопляного відвару ( з 2-х картоплин )

– 100 г цукру

– 1 яйце

– 1 ч.л ванілі

– 20 г пресованих дріжджів

– 50 мл олії

–  25 г вершкового масла

– 1 ст.л горілки

– куркума на кінчику ножа (за бажанням )

– 425 г борошна

– 100 г сухого маку

– 75 г цукру

– 15 г манки

– 1 ч.л ванілі

– 100 мл гарячого молока

– 0.5-0.7 л олії для смаження

– пудра для обкачування (при бажанні)

Приготування:

Тісто: 

Відварити 2 середні картоплини у воді без солі. Ще гарячою картоплю з рідиною збити блендером до однорідної маси. Картопляний відвар охолодити до температури приблизно 40ºС (злегка тепла рідина). Саме завдяки картопляному відвару пампухи довго не черствіють.

Переливаємо відвар у глибоку посудину, в якій будемо замішувати тісто. Додаємо 100 г цукру, 1 ч.л. ванілі, 1 яйце. Перемішуємо вінчиком до однорідності маси.

Далі додаємо 20 г пресованих дріжджів. Перемішуємо вінчиком до повного розчинення дріжджів. Додаємо 25 г розтопленого (не гарячого) вершкового масла. Сюди ж додаємо 50 мл олії без запаху та 1 ст.л. горілки (це дозволить запобігти вбиранню олії при смаженні).

Для жовтого кольору тіста можна додати дрібку куркуми. Знову перемішуємо вінчиком до однорідності.

Далі всипаємо половину просіяного борошна і перемішуємо вінчиком. Додаємо решту борошна і вимішуємо тісто руками.

Накриваємо тісто рушником або харчовою плівкою і залишаємо в теплому місці орієнтовно на 1 год.

Начинка (з маку): 

У глибоку посудину висипаємо 100 г перемеленого (на кавомолці) сухого маку , 75 г цукру, 15 г манки. Перемішуємо вінчиком до однорідності.

Для аромату додаємо 1 ч.л. ванілі, і заливаємо всю суміш 100 мл гарячого молока, яке щойно закипіло. Перемішуємо, накриваємо кришкою і залишаємо набубніти протягом 45 хв.

Далі формуємо пампухи звичним для вас способом  і накриваємо харчовою плівкою вже сформовані.

Після формування всіх пампухів, наливаємо олію в посудину для смаження і чекаємо щоб олія розігрілась (перевірити готовність олії можна вкинувши маленький шматочок тіста у олію – коли він вспливе на поверхню, олія розігріта).

Кладемо сформовані пампухи гладкою поверхнею вниз і смажимо до утворення золотистого обвідка довкола пампуха. Перевертаємо на другу сторону і смажимо до повного випікання.

Викладаємо готові пампухи на паперовий рушник, щоб він увібрав зайву олію.

При бажанні можна посипати ще гарячі пампухи цукровою пудрою.

Смачного!

рецепт Смаколик

You cannot copy content of this page