Інгредієнти:
– 250 мл картопляного відвару ( з 2-х картоплин )
– 100 г цукру
– 1 яйце
– 1 ч.л ванілі
– 20 г пресованих дріжджів
– 50 мл олії
– 25 г вершкового масла
– 1 ст.л горілки
– куркума на кінчику ножа (за бажанням )
– 425 г борошна
– 100 г сухого маку
– 75 г цукру
– 15 г манки
– 1 ч.л ванілі
– 100 мл гарячого молока
– 0.5-0.7 л олії для смаження
– пудра для обкачування (при бажанні)
Приготування:
Тісто:
Відварити 2 середні картоплини у воді без солі. Ще гарячою картоплю з рідиною збити блендером до однорідної маси. Картопляний відвар охолодити до температури приблизно 40ºС (злегка тепла рідина). Саме завдяки картопляному відвару пампухи довго не черствіють.
Переливаємо відвар у глибоку посудину, в якій будемо замішувати тісто. Додаємо 100 г цукру, 1 ч.л. ванілі, 1 яйце. Перемішуємо вінчиком до однорідності маси.
Далі додаємо 20 г пресованих дріжджів. Перемішуємо вінчиком до повного розчинення дріжджів. Додаємо 25 г розтопленого (не гарячого) вершкового масла. Сюди ж додаємо 50 мл олії без запаху та 1 ст.л. горілки (це дозволить запобігти вбиранню олії при смаженні).
Для жовтого кольору тіста можна додати дрібку куркуми. Знову перемішуємо вінчиком до однорідності.
Далі всипаємо половину просіяного борошна і перемішуємо вінчиком. Додаємо решту борошна і вимішуємо тісто руками.
Накриваємо тісто рушником або харчовою плівкою і залишаємо в теплому місці орієнтовно на 1 год.
Начинка (з маку):
У глибоку посудину висипаємо 100 г перемеленого (на кавомолці) сухого маку , 75 г цукру, 15 г манки. Перемішуємо вінчиком до однорідності.
Для аромату додаємо 1 ч.л. ванілі, і заливаємо всю суміш 100 мл гарячого молока, яке щойно закипіло. Перемішуємо, накриваємо кришкою і залишаємо набубніти протягом 45 хв.
Далі формуємо пампухи звичним для вас способом і накриваємо харчовою плівкою вже сформовані.
Після формування всіх пампухів, наливаємо олію в посудину для смаження і чекаємо щоб олія розігрілась (перевірити готовність олії можна вкинувши маленький шматочок тіста у олію – коли він вспливе на поверхню, олія розігріта).
Кладемо сформовані пампухи гладкою поверхнею вниз і смажимо до утворення золотистого обвідка довкола пампуха. Перевертаємо на другу сторону і смажимо до повного випікання.
Викладаємо готові пампухи на паперовий рушник, щоб він увібрав зайву олію.
При бажанні можна посипати ще гарячі пампухи цукровою пудрою.
Смачного!
рецепт Смаколик