Різдво у Польщі: які 12 традиційних страв готують поляки.

Ми знаємо, що багатьом із вас цікаво пізнавати культуру і традиції Польщі. Саме тому ми підготували черговий пост з актуальною інформацією у цей святковий період.

Сьогодні розповімо про 12 страв, які мають бути на святковому столі напередодні Різдва у кожній польській домівці. Якщо ви плануєте провести різдвяні свята у Польщі – то можете спробувати приготувати хоча б частину цих страв. І потішити своїх рідних своїми кулінарними талантами!

Отож, розпочнемо!

Різдвяний борщ з вушками

Одна з улюблених страв поляків, без якої неможливо уявити святковий стіл на Різдво! Традиційний червоний борщ подається з вушками, фаршированими капустою і грибами. Готується він на спеціальній заквасці з буряка, селери та цибулі з додаванням оцту або лимонного соку.

Вареники

Куди ж без них?! Традиційні польські вареники фарширують сиром, картоплею та грибами. Дуже смачно! А ще, поляки дуже люблять підсмажені й приправлені цибулею хрусткі вареники.

Грибний суп

Ще один традиційний суп на різдвяному столі – грибний. У деяких регіонах Польщі він подається замість червоного борщу, а в інших подають і те, й інше. Суп готують із сушених грибів і додають сметану.

Капуста з горохом або грибами

Страви з капусти дуже популярні у Польщі. І вони, звісно, ж знайшли своє місце і у святковому меню! Серед найпоширеніших капустяних страв – капуста з горохом і грибами, пиріжки з яйцем і начинкою з капусти, а також традиційні вареники з капустою і грибами.

Риба по-грецьки

Це варто спробувати хоча б раз у житті! Дуже смачна страва – риба по-грецьки. Її  можна подавати як гарячою, так і холодною. Шматки риби повинні бути злегка протушенні у спеціальному овочевому соусі з тертої моркви, подрібненої селери, петрушки, цибулі та томатного концентрату.

Смажений короп або короп в желе

У святковому меню обов’язково потрібно знайти місце для коропа – смаженого або приготованого в желе. Без нього святковий стіл вважатиметься неповним.

Галушки

В більшості польских домівок на свята подають також галушки. Вони зліплені з домашнього тіста з додаванням насіння маку, сушених фруктів і меду.

Оселедець

Оселедець зазвичай подається в дуже простій формі – в сметані або олії з цибулею. Але це не применшує його смакових якостей, повірте, це дуже смачно!

Маковий пиріг

Посипаний цукатами традиційний різдвяний пиріг – справжній шедевр на святковому столі! Традиція випікання такого пирога існує вже давно, тож радимо потішити себе його смаком і ароматом!

Пряники

Пряники приправлені кардамоном, анісом, мускатним горіхом та гвоздикою мають свій характерний смак і чудово вписуються у святкове меню.

Компот із сухофруктів

Серед святкових страв є й компот, приготований з сушених фруктів. Готують його з сушених яблук, слив, груш, родзинок, абрикосу та інжиру.

Кутя

У Польщі теж готують кутю. Щоправда, не на всій території країни, а в окремих регіонах. Традиційно її готують з вареної пшениці з додаванням маку, меду, різних горіхів і сухофруктів.

Ось 12 страв без яких важко уявити різдвяний стіл у Польщі! Надихайтесь цими кулінарними ідеями та створіть унікальне святкове меню для свого столу!

You cannot copy content of this page