fbpx

Великий піст: продукти, які можна їсти, а які ні

Цьогоріч початок Великого посту – найстрогішого у році, припадає на 2 березня. Це обряд тривалої підготовки віруючого християнина до святкування Воскресіння Господнього. Це найтриваліше утримання від їжі і напоїв в християнстві, пишуть “Факти.ICTV”.

Великий піст передбачає говіння – відмову від певних видів їжі, усіх шкідливих звичок і розваг. У перший день потрібно повністю утриматися від прийому будь-якої їжі, у наступні забороняється використання масла для приготування страв, продуктів тваринного походження (яйця, молоко, риба) та вино.

Існують ще й такі правила стосовно того, що можна їсти у Великий піст: понеділок, середа, п’ятниця – сухоїдіння (фрукти, овочі, компот, вода, хліб); вівторок, четвер – гарячі страви без олії; вихідні – їжа з додаванням рослинної олії. На період посту припадає кілька важливих церковних свят: Благовіщення (7 квітня), Лазарева субота, Вербна неділя. На Лазареву суботу можна їсти деякі страви з рибною ікрою, а у Вербну та на Благовіщення – рибу.

Перш за все, треба визначитися, чи можна вам постувати. Це стосується людей, у яких є проблеми зі здоров’ям, вaгiтниx та годуючих гpyдьми жінок. Дітям теж не слід їсти повністю пісну їжу.

Спочатку визначимося, що можна їсти у Великий піст. На першому місці овочі і фрукти – вони знадобляться протягом усього посту. Саме рослинна їжа очистить організм від шлаків. Адже в ній міститься велика кількість клітковини.

Читайте також: 10 правил Великого посту: яk нe перетворити його на півтора місяця важкої і безглуздої дiєти

Овочі і фрукти можна вживати як в сирому, так і в тушкованому або запеченому вигляді. Це можуть бути різні салати, овочеве рагу, а також овочеві підливи для каші чи картоплі.

Доповнить раціон білокачанна капуста (свіжа і квашена), капуста брокколі, цвітна, брюссельська. Не забувайте про буряк та морку, які незамінні у приготування вінегрету.

Ще одним незамінним продуктом на пісному столі є картопля, з якої можна приготувати безліч страв.

Замість м’яса можна їсти різноманітні горіхи. Вегетаріанці ними успішно замінюють тваринні продукти, тому що горіхи у всьому своєму різноманітті є білковою енергетичною їжею. До речі, такий білок швидше засвоюється організмом.

М’ясо, яйця та рибу можуть також замінити бобові. Вони теж вважаються білковою їжею. Сочевиця, горох, квасоля – все це важливі для нас продукти під час посту. З них можна готувати каші, паштети, супи, котлети.

Обов’язково потрібно внести в пісне меню каші. Без них їжа не буде такою ситною та корисною. У кашах багато клітковини і вітамінів. Чудово підійде гречка, рис, перловка, вівсянка, пшенична і пшоняна каші. Однак тут уже звичного вершкового масла не додаси. Тому рекомендуємо готувати разом з кашами овочеві заправки.

Улюблені солодощі у піст можна замінити сухофруктами: курагою, чорносливом, інжиром, фініками, сушеними бананами тощо. Серед борошняних виробів можна ті, що не містять яєць, молока, вершкового масла або маргарину.

Що ж не можна їсти у Великий піст? Суворо забороняється вживати м’ясо та всі м’ясні продукти. Це ковбаса, пельмені, котлети, сосиски. Також не можна їсти птицю в будь-якому вигляді та яйця. Під забороною молоко та кисломолочні продукти (сир, сметана, ряжанка або кефір). У цьому списку також сухе і згущене молоко.

І звісно ж не можна їсти солодощі (цукерки, печиво, пряники тощо), а також не слід пити aлкoгoльні напої за винятком деяких днів, коли дозволяється тільки виноградне вино.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями на Facebook!

You cannot copy content of this page