Рецептів пляцка “Вишиванка” багато, але цей рецепт давній, передавався з покоління в покоління і завжди смакує за родинним столом.
Інгредієнти
мука: 550 г
жовтки – 4 штуки
цукор – 200 г (одна склянка)
сметана 250 г
масло – 100 г
смалець – 3 столові ложки
какао – 2 ст.л.
варення-повидло – 350-400 г.
волоські горіхи – 100 г.
білки – 4 штуки+цукор (100г)
сода – 1 чайна ложка
оцет – 1 ст. ложка
Крем:
сметана (20%) – 500г
цукрова пудра – 200г
вершкове масло – 100г
Приготування:
До жовтків додаємо цукор і ретельно усе перемішуємо.
Вливаємо розтоплене вершкове масло та додаємо сметану і обов’язковий складник – смалець. Усе добре перемішуємо. Соду гасимо в оцті і вливаємо у масу. У декілька етапів додаємо просіяне борошно і замішуємо пісочне тісто. Тісто має вийти м’яким і не липнути до рук.
Тісто розділяємо на 4 рівні частини. До однієї з частин додаємо какао і вимішуємо. Тісто з какао ставимо у морозильну камеру. А інші 3 частини тіста – у холодильник.
З тіста будемо формувати 3 коржі.
До білків додаємо цукор і збиваємо до пишної глянцевої піни. Беремо форму для запікання, застеляємо пергаментом. Виймаємо з холодильники одну частину тіста і розкачуємо на пергаменті, рівномірно по поверхні форми.
Змащуємо тісто варенням або повидлом, яке ви любите. Збиті білки ділимо на 3 частини і одну з них викладаємо на шар з варенням. Акуратно лопаткою розприділяємо по всій поверхні. Зверху білки посипаємо частиною подрібнених волоських горіхів.
Коричневе тісто з какао теж ділимо на три частини і одну частину тремо на терці, присипаючи корж зверху. Печемо при температурі 180 градусів до зарумянення: 25-30 хвилин.
Так само випікаємо і 2 інших коржі.
Крем:
До сметани додаємо пудру і збиваємо міксером. Додаємо м’яке масло, щоби не було грудочок. Збиваємо крем до однорідності.
Змащуємо кремом наші коржі і відправляємо на ніч у холодильник.
Зверху пляцок прикрашати не треба, так як він уже має своєрідний візерунок.
Смачного!
Рецепт: Onyshkevychi