fbpx

Пляцок “Вишиванка”. Давній бабусин рецепт

Рецептів пляцка “Вишиванка” багато, але цей рецепт давній, передавався з покоління в покоління і завжди смакує за родинним столом.

Інгредієнти

мука: 550 г

жовтки – 4 штуки

цукор – 200 г (одна склянка)

сметана 250 г

масло – 100 г

смалець – 3 столові ложки

какао – 2 ст.л.

варення-повидло – 350-400 г.

волоські горіхи – 100 г.

білки – 4 штуки+цукор (100г)

сода – 1 чайна ложка

оцет – 1 ст. ложка

Крем:

сметана (20%) – 500г

цукрова пудра – 200г

вершкове масло – 100г

Приготування:

До жовтків додаємо цукор і ретельно усе перемішуємо.

Вливаємо розтоплене вершкове масло та додаємо сметану і обов’язковий складник – смалець. Усе добре перемішуємо. Соду гасимо в оцті і вливаємо у масу. У декілька етапів додаємо просіяне борошно і замішуємо пісочне тісто. Тісто має вийти м’яким і не липнути до рук.

Тісто розділяємо на 4 рівні частини. До однієї з частин додаємо какао і вимішуємо. Тісто з какао ставимо у морозильну камеру. А інші 3 частини тіста – у холодильник.

З тіста будемо формувати 3 коржі.

До білків додаємо цукор і збиваємо до пишної глянцевої піни. Беремо форму для запікання, застеляємо пергаментом. Виймаємо з холодильники одну частину тіста і розкачуємо на пергаменті, рівномірно по поверхні форми.

Змащуємо тісто варенням або повидлом, яке ви любите. Збиті білки ділимо на 3 частини і одну з них викладаємо на шар з варенням. Акуратно лопаткою розприділяємо по всій поверхні. Зверху білки посипаємо частиною подрібнених волоських горіхів.

Коричневе тісто з какао теж ділимо на три частини і одну частину тремо на терці, присипаючи корж зверху. Печемо при температурі 180 градусів до зарумянення: 25-30 хвилин.
Так само випікаємо і 2 інших коржі.

Крем:

До сметани додаємо пудру і збиваємо міксером. Додаємо м’яке масло, щоби не було грудочок. Збиваємо крем до однорідності.

Змащуємо кремом наші коржі і відправляємо на ніч у холодильник.

Зверху пляцок прикрашати не треба, так як він уже має своєрідний візерунок.

Смачного!

Рецепт: Onyshkevychi

You cannot copy content of this page