Цей львівський пляцок має таку назву через свою яскраву начинку (усередині – вишні, мак, горіхи, рожевий кисіль). Начинка ефектна, як вишукана пані на підборах.
Інгредієнти
Тісто
5 жовтків
3 ст.л. сметани
200 г масла
160 г цукру
550 г борошна
2 ч.л. розпушувача
1 пакет ванільного цукру за бажанням
Макова маса
200 г сухого маку запарити 200 мл кип’яченого молока, перетерти
1 ст.л. крохмалю
1 ст.л. манки
1 яйце
2 ст.л. цукру
50г масла
Білкова маса
6 білків
дрібка солі
200 г цукру
1 пачка киселю 70 г
Вишні
500 г заморожених вишень
3 ст.л. крохмалю
або 0,5 л консервованих вишень
Додатково
1 скл. горіхів
250 мл кислого варення або заморожені ягоди
Крем
1 яйце
1 жовток
40 г кукурудзяного крохмалю
250 мл вареного згущеного молока (у мене домашнє)
300 мл молока
300 г масла
Шоколадна помадка
3 ст.л цукру
3 ст.л. какао
3 ст.л. сметани
15 г масла
Приготування
Тісто
5 жовтків змішати із 160 г цукру. Перемішати вінчиком. Додати 3 столові ложки сметани і 200 г розтопленого масла. Борошно змішати з розпушувачем до тіста. До борошна влити масу із жовтків і замісити тісто. Розділити тісто на 3 частини. Накрити харчовою плівкою і покласти в холодильник на 30 хвилин.
Макова маса
200 г сухого маку запарити молоком (200 мл.) і перетерти. Додати 1 столову ложку крохмалю і 1 столову ложку манки+50 г м’якого масла. Додати до маси 1 яйце змішане з двома столовими ложками цукру. Усе добре перемішати.
Білкова маса
6 білків збити з дрібкою солі до м’якої піни. Поступово додаючи цукор, збиваємо до стійких піків. Вкінці всипаємо 70 г киселю і збиваємо далі до однорідного кольору.
Вишні
180 г заморожених вишень змішати з 1 ст. л. крохмалю. Це кількість для одного коржа (Коржів буде 3). Якщо вишні консервовані, крохмаль додавати непотрібно.
Випікання коржів
Розкачати тісто на пергаменті і перекласти у форму для випікання. Тісто змастити кислим варенням, потім викладаємо третину білків і рівномірно розподіляємо білки лопаткою. На білки висипаємо вишні, далі кладемо макову масу. Вкінці зверху посипати горіхами.
Випікаємо 30 хвилин при температурі 170 градусів. Так само випікаємо і 2 інших коржі.
Крем
1 яйце+1 жовток змішати вінчиком із 40 г крохмалю. Додати 250 мл. згущеного молока. Перемішати. Молоко (300 мл.) довести до кипіння. Легенько вливати до молока масу і заварити пудинг, дати йому остигнути до кімнатної температури.
300 г м’якого масла збити міксером одну хвилину. Поступово додавати заварену масу, продовжуючи збивати.
Готовим кремом змащуємо коржі. Покласти пляцок на ніч в холодильник.
Зварити шоколадну помадку з какао, масла сметани та цукру. Проварити 3-4 хвилини з моменту закипання, весь час помішуючи. Залити ще теплою помадкою пляцок і дати йому остигнути.
Смачного!