fbpx
Дозвілля
Пляцок “Пані Каблучкова” – ним ви точно здивуєте гостей

Цей львівський пляцок має таку назву через свою яскраву начинку (усередині – вишні, мак, горіхи, рожевий кисіль). Начинка ефектна, як вишукана пані на підборах.

Інгредієнти

Тісто

5 жовтків

3 ст.л. сметани

200 г масла

160 г цукру

550 г борошна

2 ч.л. розпушувача

1 пакет ванільного цукру за бажанням

Макова маса

200 г сухого маку запарити 200 мл кип’яченого молока, перетерти

1 ст.л. крохмалю

1 ст.л. манки

1 яйце

2 ст.л. цукру

50г масла

Білкова маса

6 білків

дрібка солі

200 г цукру

1 пачка киселю 70 г

Вишні

500 г заморожених вишень

3 ст.л. крохмалю

або 0,5 л консервованих вишень

Додатково

1 скл. горіхів

250 мл кислого варення або заморожені ягоди

Крем

1 яйце

1 жовток

40 г кукурудзяного крохмалю

250 мл вареного згущеного молока (у мене домашнє)

300 мл молока

300 г масла

Шоколадна помадка

3 ст.л цукру

3 ст.л. какао

3 ст.л. сметани

15 г масла

Приготування

Тісто

5 жовтків змішати із 160 г цукру. Перемішати вінчиком. Додати 3 столові ложки сметани і 200 г розтопленого масла. Борошно змішати з розпушувачем до тіста. До борошна влити масу із жовтків і замісити тісто. Розділити тісто на 3 частини. Накрити харчовою плівкою і покласти в холодильник на 30 хвилин.

Макова маса

200 г сухого маку запарити молоком (200 мл.) і перетерти. Додати 1 столову ложку крохмалю і 1 столову ложку манки+50 г м’якого масла. Додати до маси 1 яйце змішане з двома столовими ложками цукру. Усе добре перемішати.

Білкова маса

6 білків збити з дрібкою солі до м’якої піни. Поступово додаючи цукор, збиваємо до стійких піків. Вкінці всипаємо 70 г киселю і збиваємо далі до однорідного кольору.

Вишні

180 г заморожених вишень змішати з 1 ст. л. крохмалю. Це кількість для одного коржа (Коржів буде 3). Якщо вишні консервовані, крохмаль додавати непотрібно.

Випікання коржів

Розкачати тісто на пергаменті і перекласти у форму для випікання. Тісто змастити кислим варенням, потім викладаємо третину білків і рівномірно розподіляємо білки лопаткою. На білки висипаємо вишні, далі кладемо макову масу. Вкінці зверху посипати горіхами.

Випікаємо 30 хвилин при температурі 170 градусів. Так само випікаємо і 2 інших коржі.

Крем

1 яйце+1 жовток змішати вінчиком із 40 г крохмалю. Додати 250 мл. згущеного молока. Перемішати. Молоко (300 мл.) довести до кипіння. Легенько вливати до молока масу і заварити пудинг, дати йому остигнути до кімнатної температури.

300 г м’якого масла збити міксером одну хвилину. Поступово додавати заварену масу, продовжуючи збивати.

Готовим кремом змащуємо коржі. Покласти пляцок на ніч в холодильник.

Зварити шоколадну помадку з какао, масла сметани та цукру. Проварити 3-4 хвилини з моменту закипання, весь час помішуючи. Залити ще теплою помадкою пляцок і дати йому остигнути.

Смачного!