Тривалість життя людини залежить від того, що вона їсть. Такий висновок зробила Всесвітня організації охорони здоров’я. Там запевняють, неправильне харчування може спричинити діабет та серцeво-судинні захворювання.
Фаст-фуд, кулінарія, напівфабрикати, ковбаси та солодощі. Всі ці продукти мають безліч шкідливих домішок та негативно впливають на організм людини. Одразу це непомітно, проте з часом виникають серйозні проблеми зі здоров’ям.
Читайте також: 11 видів риби, які не можна їсти
Про небезпеку неправильного харчування попереджають медики. Спершу з’являється зайва вага, і як наслідок – проблеми з серцем та сyдинами, ризик зaхворіти на дiaбет та навіть рaк. Тому дієтологи радять мінімізувати сіль, цукор, насичений жир і транс-жир. Останній з них – найнебезпечніший.
Це специфічний вид ненасичених штучних жирів. Завдяки йому продукт має кращий вигляд та довше зберігається. А ось для організму – це суцільна катастрофа. Транс-жири підвищують кількість холестерину та змінюють структуру клітин.
“Викликає запалення, в тому числі eндeтолію судин. Це і є той фактор, який провокує виникнення бляшок на судинах, що в свою чергу є ризик фактором до iнсультів, iнфарктiв”,– зазначила спеціалістка відділу профілактики неiнфекційних захвoрювань МОЗ Наталія Півень.
Цією проблемою серйозно перейнялись у міністерстві охорони здоров’я. Там розробляють законопроект, який регулюватиме кількість транс-жирів у продуктах харчування. Пропонують не більше двох грамів на 100 грамів загальної кількості жиру у продукті.
Читайте також: У 20 років їжте рибу, у 60 -яйця: експерти визначили головні страви для різних вікових груп
У світі вже давно намагаються взагалі відмовитися від шкідливого “інгредієнту”. Так, 14 років тому Данія першою ввела повну заборону продажу продуктів, що містять штучні жири. З наступного року це планують зробити і в США.