fbpx

Мінагропрод прогнозує зниження ціни на гречку

Урожай зерна гречки цього року перевищить потреби внутрішнього ринку, що стане причиною здешевлення цієї крупи.

Міністерство аграрної політики і продовольства прогнозує урожай зерна гречки в Україні в 2016 році на рівні 174,2 тисячі тонн, що перевищить потреби внутрішнього ринку на 8-14% і послужить причиною зниження ціни на цю крупу, повідомила прес-служба відомства.

“2016-2017 маркетингового року очікується збільшення пропозиції гречки на внутрішньому ринку, що може призвести до зниження її ціни. Валовий збір гречки очікується на рівні 174,2 тисячі тонн, що на 36% більше, ніж у минулому році. А за попередніми оцінками, 2016-2017 маркетингового року на ринку може бути спожито близько 150-160 тисяч тонн зерна гречки”, – йдеться в повідомленні.

У прес-службі зазначили, що Антимонопольний комітет продовжує розслідування щодо подорожчання гречки в травні-червні в окремих випадках до 50 гривні/кілограм.

“Вже визначені 25 найбільших постачальників гречки в українські торгові мережі, які опитуються щодо обґрунтованості підвищення цін на кінцеву продукцію. Отримана інформація дозволить визначити розміри торговельних надбавок вторинних виробників (оптового ланки виробників, які здійснюють фасування товару) і зробити висновки щодо впливу таких учасників ринку на кінцеву ціну товару для споживача”, – йдеться в повідомленні.

Читайте також: Мільярдери рекордно розбагатіли

Як повідомляв УНІАН, після безперервного зростання, який відбувався 2016 року, середня по Україні ціна на гречану купу вперше знизилася в середині липня – до 37,40 гривні за кілограм.

Антимонопольний комітет України (АМКУ) у травні почав розслідування, щоб з’ясувати чи не є подорожчання крупи результатом змови продавців.

При цьому експерти вважають, що подорожчання гречки було пов’язано з низькою пропозицією на ринку, а не зі змовою продавців. За останні п’ять років валовий збір гречки на зерно в країні зменшився більш ніж удвічі – до 128 тисяч тонн 2015 року з 282 тисяч тонн 2011 року. Основною причиною цього стало скорочення посівних площ під культурою в зазначений період – до 133 тисяч га з 311 тисяч га.

Джерело.

 

You cannot copy content of this page