fbpx

Кутя на Святвечір. Рецепт галицьких господинь

Ця різдвяна каша – перша зірка святвечірнього столу, його найсамобутніша і найяскравіша мелодія, глибока та давня, як Чумацький шлях у різдвяну ніч.

Інгредієнти

½ л зерна пшениці

2 л. води

½ чайної ложки солі

1-2 склянки натурального меду

2 склянки маку

2 склянки додатків: горіхи, родзинки

Пропорції, подані у рецепті, стосуються передусім пшениці та води, бо кількість усіх інших складників залежить від смаку господині.

Приготування

Зерно намочуємо на ніч, а зранку варимо у подвійному об’ємі води, додавши пів ложечки солі. Варити треба на малому вогні до 2-х годин, поки зерно цілком вбере воду. Пильнувати при цьому, щоб вода не википіла до кінця. А тоді загорнути баняк у вовняну ковдру, аби каша добре дійшла.

Далі готуємо мак. Заливаємо його на кілька хвилин окропом, після чого воду зціджуємо, а мак перемелюємо в млинку з густою решіткою або в кухонному комбайні.

Мед (найкраще гречаний або квітковий) трохи розігріваємо на водяній бані (не більше 50 градусів), щоб він гарно розтопився та кладемо разом із маком у посуд з охолодженою пшеничною кашею й добре розмішуємо. Доводимо усе підсолодженою перекип’яченою водою до бажаної консистенції.

У кінці до куті традиційно додають ще грубо посічені волоські горіхи та помиті й обсушені родзинки.

З книги “Різдвяні страви. Галицька традиція”

You cannot copy content of this page