Капустяне листя для голубців на зиму: рецепт заготівлі
Голубці – улюблена страва з капусти. Як приготувати голубці швидко і без клопоту і як підготувати капусту для них — це важливе питання для багатьох господарок. Пропонуємо простий рецепт заготівлі капустяного листя на зиму.
Рецепт консервації капустяного листя
Підготовлене листя капусти є вже половиною трудовитрат та успіху у приготуванні голубців. І хоч свіжа капуста добре зберігається цілу зиму, дбайливі господині намагаються заготовити капустяне листя, щоб цей напівфабрикат став у потрібний час вдалою підмогою.
ІНГРЕДІЄНТИ
(Розрахунок на 2-літрову банку)
Капуста білокачанна (скільки увійде до банку)
Вода (скільки увійде до банку)
Сіль – 2 ст. л.
Лист лавровий – 3 шт.
Перець чорний горошком – 5 шт.
КРОКИ ПРИГОТУВАННЯ
Головку капусти очищаємо від верхнього листя. Гострим ножем вирізаємо злегка місце біля качан. У великій каструлі закип’ятіть воду і опустіть у неї качан на кілька секунд.
У качан вставте вилку. Вийміть качан, зніміть 2-3 листи. Потім знову опустіть качан у окріп, знову вийміть і знову знімайте листя. Якщо необхідно, то злегка підрізайте основи листя ножем.
Робіть так, поки не зніміть все листя з качана. Найменші, біля основи качан, використовувати не варто. Решту качана можна пустити на борщ, бігус, пиріжки.
Дайте листям злегка охолонути, зріжте ножем потовщення на них і поверніть, як на голубець, але без начинки. Зробіть так з усіма листочками.
Складіть заготівлі для голубців у банку досить щільно (приблизно так, як укладаєте огірки та помідори для засолювання). Додати лавровий лист, перець горошком і сіль. Кількість лаврового листа і перцю довільним горошком, можна більше або менше, або взагалі інші спеції, які подобаються.
Закип’ятіть воду, в якій відварювали качан, і залийте в банку. Ложкою або лопаткою натисніть зверху і випустіть повітря, долийте киплячу воду до верху банки, щоб усі листочки були покриті.
Якщо не вистачає відвару від капусти, закип’ятіть чайник і долийте окропом. Закрийте звичайною капроновою кришкою, залиште в кімнаті на добу, потім заберіть у холодне місце (льох, підвал, холодильник).
Готове листя буде за місяць-півтора. Стоять у холодному місці до весни.
З чого можна приготувати голубці
Голубці деякі готують і з рибою. Звичайно, це має бути риба, з якої можна зняти пристойне філе – лосось, форель, тріска. Смачно буде й із креветками.
До фаршу з м’яса чи риби в голубці можна додати як рис. Це можуть бути гречка, перловка, ячка, булгур, кускус, кіноа, пшоно. Рис, гречку, перловку, булгур, ячку, пшоно потрібно відварити до напівготовності. А кускус та кіноа приготуються за загальний час приготування голубців. Рис для голубців краще використовувати круглозерний.
А можна приготувати голубці зовсім з квасолею або однією крупою. Наприклад, рис із родзинками, курагою, лимонною цедрою, кедровими горішками.
Сметана чи томат: яким соусом залити голубці
Загущають борошном і змішаний соус зі сметаною та томатами, а от якщо берете тільки томатну заправку, то ідеально зробити ще й з цибулі та моркви.