fbpx
Дозвілля
Какао без цукру, гречана каша без солі: в українських школах та садках запровадили нове меню. Чому деякі батьки незадоволені?

З 1 січня українські школи та садки перейшли на нове меню. Його розробляли перша леді Олена Зеленська разом із відомим шеф-кухарем Євгеном Клопотенком.

Розробники запевняли, що меню стане здоровішим, тому що в ньому поступово відмовляться від солі та цукру. А також мало би бути менше хліба, натомість більше овочів, фруктів та м’яса.

Однак батьки незадоволені таким меню, тому що в деяких садках і школах від солі та цукру повністю відмовилися і діти не хочуть їсти таку їжу та повертаються додому голодними.

Про це батьки пишуть на сторінці Євгена Клопотенка у Інстаграмі.

“Мій син прийшов зі школи, сказав, що в школі немає нічого. За харчування, мамо, більше не плати, давай їжу із собою”.

“Рис, макарони, картопля без масла і солі, з водою, без молока, без м’яса, без хліба? Як це їсти?”

“Ще буряк варений на тертці натертий без солі і краплі олії. Жодна дитина не доторкнулася до їжі”.

“Дитина приходить ввечері голодна і починає їсти дуже багато, то яка з цього користь?”

Євген Клопотенко відповів на обурення батьків. Мовляв, кухарі на місцях усе не так зрозуміли. Кількість солі, цукру та хліба треба зменшувати поступово. І їхня кількість, впроваджена у новому меню, відповідає нормам, встановленими фахівцями МОЗ.

“Якщо у школі вже зараз відмовилися повністю від цукру та солі, то це не є коректним. Ми з командою спеціально пролобіювали перехідний етап. Це означає, що кількість солі та цукру мають зменшувати поступово”, – написав Євген Клопотенко на своїй сторінці у Facebook.

Однак деякі батьки підтримують нове меню і переконані, що до нього просто треба звикнути.

Нагадаємо, що минулого року МОЗ за ініціативою першої леді Олени Зеленської запровадив нові норми шкільного харчування. А кулінар Євген Клопотенко розробив рецептури, що відповідають цим нормам.

Нове меню запровадили з 1 січня цього року.