fbpx

Густа кров: яким має бути харчування?

Кров – одна з основних біологічних рідин в організмі людини, від її складу, в’язкості і консистенції залежить здоров’я людини. Сьогодні все частіше можна почути про те, що кров надто густа, тобто, підвищена її в’язкість, про це свідчить підвищений показник іменований Д-димер.

Харчування, воно повинно бути максимально збалансованим по всіх параметрах (білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінерали та ін.). Кров стає густішою при нестачі білків і амінокислот, тому в раціоні обов’язково має бути м’ясо (нежирні сорти, індичка або курятина), риба (морська), молочні продукти і яйця. Особливо цінною з усіх амінокислот є таурин, тому важливо вживати ті продукти, де таурин міститься у великій кількості (морепродукти, БАДи або вітамінні комплекси з таурином).

Не менш важливим компонентом харчування є жир. Жирні кислоти є важливою складовою ліпідної мембрани клітин крові. Нормалізація мембран еритроцитів і тромбоцитів запобігатиме «склеюванню» клітин. Одним з найбільш важливих речовин є омега-3, вона входить до складу деяких сортів морської риби, а також міститься в оливковій, лляній олії.

Крім збалансованого харчування, необхідно також вживати продукти харчування, які містять речовини, що сприяють розрідженню крові. До таких продуктів відносять: імбир, цибулю, часник, мигдаль, кеш’ю, насіння соняшнику, сік алое, буряк, шоколад (гіркий). Важливо дотримуватися також і вітамінного балансу, доведено, що надлишок вітаміну С і К сприяє згущення крові, також цьому сприяє нестача вітаміну Е. Тому важливо збалансувати співвідношення вітамінів в раціоні, вітаміни С і К повинні надходити в помірних кількостях (не більш добової норми).

Щоб нормалізувати консистенцію крові необхідно виключити з раціону продукти, які можуть сприяти згущення крові, до них відносять: банани, гречана каша, чорноплідна горобина (аронія), кропива, білокачанна капуста.

Читайте також:ЛІКАРІ НАЗВАЛИ ПРОДУКТИ, ЯКІ ЗАВАЖАЮТЬ ЗАВАГІТНІТИ

Слід також знати, що існують фізіологічно обумовлені стану, коли Д димер стає завищеними. Наприклад, вагітність, з самих ранніх термінів вагітності, Д-димер постійно збільшується і до кінця вагітності може перевищувати вихідний рівень в 3-4 рази. Якщо вагітність з ускладненнями (гестоз, прееклампсія), то показник може бути ще вище. У будь-якому випадку, необхідно консультуватися з фахівцем і не приймати лікарських препаратів без призначення лікаря.

Джерело.

You cannot copy content of this page