fbpx

Давня українська страва “шпундра”, якій 400 років. Рецепт від Євгена Клопотенка

“Шпундра, або як ще називають шпундри – найхарактерніша українська страва, яку традиційно готують зі свинини і буряка. Згадка про цю страву є навіть у відомій поемі “Енеїда” Івана Котляревського.

Про це український шеф-кухар Євген Клопотенко написав на своїй ютуб-сторінці, де і поділився рецептом страви.

“Якщо ви ніколи не готували шпундру та поєднання свинини з буряком здається вам незвичайним, просто спробуйте. І, можливо, ця страва стане вашою святковою або й схочете готувати її просто на обід. Спробуйте, яка Україна на смак”, – написав Клопотенко.

Інгредієнти для шпундри:

300-500 г свинячого ошийка

3 буряка

1 ст. л. оцту

1 цибулина

3 ст. л. сметани

1 ч. л. солодкої гірчиці

3 зубчики часнику

1 ст. л. соняшникової олії

50 г вершкового масла

2 ст. л. борошна

2 ст. л. білого хрону

5 гілочок чебрецю

2 ст. л. сметани

2 томати

50 мл води

Приготування

Візьміть 300-500 г свинини, поріжте великими шматками, посоліть і поперчіть до смаку. Потім натріть 1 ч. л. солодкої гірчиці та 1 ст. л. соняшникової олії.

Одну цибулину наріжте півкільцями. Викладіть свинину на деко чи у форму разом із цибулею, запікайте при 180 градусах 40 хвилин.

Візьміть 3 невеликі буряки, добре помийте, кожен оберніть фольгою разом із 1 зубчиком часнику та запікайте в духовці приблизно 1-1,5 години, в залежності від розміру. Потрібно вибрати більш дрібний буряк і об’єднати процес запікання разом із м’ясом. У такому випадку м’ясо ви дістанете з духовки трохи раніше, ніж буряк.

Розігрійте велику пательню з 40 г вершкового масла, додайте натерті два томати. Додайте 2 ст. л. борошна, поперчіть і посоліть до смаку. Тушкуйте на маленькому вогні.

Коли готове м’ясо трохи охолоне, наріжте його на більш дрібні шматочки. Коли буряк запечеться, наріжте його півкільцями.

На пательню до томатів додайте нарізане шматочками м’ясо та буряк. Тушкуйте 5 хвилин. При подачі додайте до шпундри терті 1-2 ст. л. білого хрону, сметану та гілочки чебрецю.

Смачного!

Рецепт – Євген Клопотенко, YouTube.

You cannot copy content of this page