fbpx

12 видів риби, яку не радять їсти науковці

Ми живемо в дивний час, коли екологія незворотньо змінюється, але ніхто не хоче цього помічати. Ось, наприклад, багато улюблених корисних продуктів стають токсичними і небезпечними, а нікому й діла немає – з вигляду ж вони залишилися такими, якими й були, пише телеканал “ZIK”.

У першу чергу це стосується риби і морепродуктів, тому що на них погана екологія відбивається швидше і є більш руйнівною. При цьому сама риба може щасливо жити і розмножуватися, а ось тим, хто захоче її з’їсти, дійсно загрожує серйозна небезпека.

Сом. Якщо сома зловив не ваш батько-рибалка у ставку на дачі, то майже напевно він буде напханий антибіотиками. Така вже специфіка вирощування цієї риби. Особливо цим грішать у В’єтнамі, де з сома виготовляється безліч напівфабрикатів. При цьому на упаковках немає позначки про те, що риба, вирощена в таких умовах, і вплив антибіотиків на ваш організм після вживання такого продукту буде сюрпризом.

Тунець. Нещодавно проведений аналіз показав, що з усіх видів риби саме тунець характеризується найбільшими відкладеннями ртуті. До того ж популяція тунця, наприклад, в Атлантичному океані, знаходиться вже на межі зникнення. І якщо не зупинити його надмірне споживання, скоро у нас не буде ніякого тунця – ні ртутного, ні чистого.

Глибоководний окунь. Це не частий гість на нашому столі, але варто знати про небезпеку його м’яса, коли в ресторані з екзотичною кухнею нам запропонують вибрати між рибою і м’ясом. По-перше, будь-який виловлений окунь – швидше за все жepтва браконьєрів. Популяція цієї риби дуже виснажена. По-друге, браконьєрські поставки – це неперевірений на наявність паразитів і забруднень товар. Тому не варто дивуватися, якщо спробувавши безумовно смачне м’ясо окуня, ви через деякий час виявите у себе в шлунку величезного черв’яка.

Акула. М’ясо акули – делікатес для наших широт. І це, схоже, на краще. Через своєрідний раціон цієї риби й через те, що вона є найбільш агpeсивним хижаком, який поїдає все на своєму шляху, вона може бути носієм великих доз ртуті. Ртуть накопичується у м’ясі, не завдаючи шкоди самій акулі, а ось людині, що вживає її в їжу, нашкодити цілком здатна.

Камчатський краб. Через своєрідне живлення цієї тварини м’ясо може бути заражене небезпечними для людини бактеріями, які викликають втрату зору та слуху. Також в крабі можуть накопичуватися токсини, що викликають отруєння. Останнім часом через не надто жорсткий контроль виробництва ця небезпека посилилася.

Лосось. Зростання захворювань і паразитів – це ті проблеми, з якими сьогодні стикаються лососеві ферми скрізь. Через жагу наживи власники економлять простір і розводять рибу в тісноті, застосовують для очищення від паразитів антибіотики і пестициди. Крім того, з 2015 року в продаж надходить генетично модифікований лосось, про що, найчастіше, не роблять відповідних позначок на упаковці.

Камбала. Популяція атлантичної камбали зараз знаходиться в такому жалюгідному стані, що становить лише 1% від кількості риби, якої було б достатньо для сталого промислового рибальства. Всі заражені особини пестицидами і в силу нечисленності популяції не придатні для вживання.

Креветки. 90% креветок, які продаються в наших магазинах – імпортовані в нашу країну з Данії, Канади та Pосії. Так от, хімічні речовини, які використовують західні компанії для їх очищення після відлову, досить шкідливі. Крім того, креветку варять прямо на риболовецьких судах і там же заморожують. Тому в розфасовці часто можна зустріти сторонні фрагменти, шматочки комах і навіть щурячі хвости.

Читайте також:  Як вибрати якісну рибу до різдвяного столу – 5 порад від рибалок

Вугор. М’ясо, без якого не обходиться практично жодна страва азійської кухні, виявляється, вкрай небезпечне для здоров’я. У вугрі накопичуються поліхлоровані бифініли. І якщо вас не переконує жaxливе звучання цього терміну, просто знайте, що ця речовина має руйнівний вплив на пeчінку і ниpки, а також може викликати paк. Його токсичність згубна не тільки сама по собі, але і своєю здатністю накопичуватися в жировій тканині.

Тріска. Світові запаси тріски взагалі впали ще в середині 90-х. І цей факт не міг не відбитися на загальній якості цієї риби. Якщо ви бачите на полицях магазинів атлантичну тріску, знайте, це або спотворення інформації, тому що в Атлантиці вже давно криза відносно цієї риби через недбалість у веденні рибного господарства. Або ж вам пропонують один з рідкісних виловлених там примірників. Швидше за все, м’ясо риби переповнене шкідливими речовинами.

Осетрова ікра. Чорна ікра – дороге задоволення в наших широтах, тому ще прикріше дізнаватися про те, що цей продукт останнім часом піддається руйнівному впливу змін навколишнього середовища. Осетрові породи риб, що розводяться в тісноті і забрудненій через будівництво гребель воді. А так як ікра порівняно довго визріває до того, як її можна вилучити, всі токсини і пестициди вона дуже добре вбирає. Виходить, що дійсно корисну ікру тепер можна добути тільки бpaконьєрським способом.

Сібас. Морський окунь, або сібас – особливо чилійський – це найчастіше незаконно добута риба, яка не пройшла належного санітарного контролю. Зважаючи на те, що це головний ресторанний хіт – не варто повністю довіряти його якості.

You cannot copy content of this page