Саморозвиток

Про воду, освячену на Богоявлення

By anki

January 19, 2022

Хрещення Господнє також називається Богоявленням, тому що при хрещенні Христа Спасителя усьому людству з’явився Бог. Відбулося Богоявлення Пресвятої Трійці всьому світові.

Хрещенська вода – це велика святиня, що повинна бути в домі кожноuj християнина. При освяченні хрещенської води священик молиться Богові: “Сам і нині, Владико, освяти воду цю Духом Твоїм Святим. І дай усім, що доторкаються до неї, і споживають, і помазуються нею – освячення, здоров’я, очищення і благословення”.

Через святі краплі свяченої води християнин долучається до благодаті Творця, Який благословляє, зцілює і освячує все наше земне існування.

Існує хибне уявлення, що нібито богоявленська вода (освячена 18-го та 19-го грудня) – це різні води, і вони мають різну силу та дію. Навіть деякі люди, дослуховуючись до різної маячні та забобонів, говорять про живу та неживу воду.

Спростовуючи цю хибну думку, Церква підкреслює і наголошує, що і у Хрещенський святвечір (18-го січня), і в День Хрещення Господнього (19-го січня) вода освячується одним і тим самим урочистим Великим чином.

Богоявленська вода займає особливе місце скажімо так в обрядовому житті Церкви. Просто за фактом того, що ця вода освячується всього двічі в році, вона вирізняється кількістю молитов, читань зі Священного Писання та чином приуроченим до великої події – Хрещення Господнього. Але немає ніяких параметрів, за якими можна було б визначити, чим богоявленська вода відмінна від води освяченої звичайним чином.

Благодатна сила хрещенської води, освяченої у свято Богоявлення в будь-якому храмі, зовсім однакова. Кожний дотик до святої води освячує наше буття і дарує благодатну допомогу віруючій людині для звершення добрих справ та істинного служіння во славу Бога.

Підходячи за святою водою, треба розуміти, що ми не в черзі в магазині, а готуємося прийняти велику святиню. І поводитися треба відповідно. Бо знаєте, говорить Святе Письмо, що ті, хто будуть останніми тут, будуть першими в Царстві Небесному. Тому треба почекати і пропустити тих, хто поспішає, щоб благоговійно, з трепетом і шанобливістю набрати святої води, щоб вона була нам дійсно в користь, щоб не грішити під час того, як підходиш за святинею.

Тому Господь – найбільша святиня цих днів. Хто у свята сподобиться причаститися Богові – той матиме найбільшу святиню. Натомість, хто принесе найбільшу банку святої води разом із темним і пустим серцем, не отримає нічого.

о. Тарас Бецель